Brood van gisteren, over brood dat wordt weggegooid

brood van gisteren

In het kader van de verspillingsvrije week was er ook veel aandacht voor de enorme hoeveelheid brood die weggegooid wordt.
Net terug uit Parijs, waar je tot laat in de middag een vers gebakken stokbrood kan kopen, verbaasde me dat. Hier krijgen de bakkers en supermarkten toch ´s morgens vroeg een wagonlading brood en daar doen ze het dan mee?

Dan is het toch eenvoudig om uit te rekenen, hoeveel brood je ongeveer nodig hebt? Waarom zou je dan te veel inkopen, redeneerde ik bij mezelf. Dat was iets te simplistisch gedacht…
In Nederland willen de mensen ook vers gebakken brood! En zijn ze reuze boos op de supermarkt als dat er om acht uur ´’s avonds vlak voor sluitingstijd niet meer is…

En dus kopen de supermarkten ruim in En zo wordt er jaarlijks voor  400 miljoen euro brood gebakken, dat niet wordt opgegeten. Om het nog even wat concreter te maken:  Nog net geen kwart van al het brood dat gebakken wordt, wordt niet gegeten.

 Ongeveer een vijfde van die hoeveelheid, wordt wel door klanten gekocht, maar niet opgegeten. De rest gaat verloren bij de productie (er gaat iets fout) en in de winkels: te veel ingekocht.

Aan brood dat gekocht is, maar niet wordt opgegeten, kan je als winkelier niet veel doen. Maar ja, spul wat dat je hebt ingekocht en niet meer kan verkopen, dat is aan alle kanten zonde.

Brood van gisteren

Nu is een brood de volgende dag nog heel goed te eten. Maar eerlijk is eerlijk, wij klanten hebben toch liever vers.
Veel bakkers vinden het lastig het brood van gisteren, afgeprijsd naast het brood van vandaag te leggen. Het neemt natuurlijk ruimte in de winkel in, en het prijsverschil wordt zo pijnlijk zichtbaar.

Toch is brood van gisteren verkopen de beste manier om van het overschot af te komen. Je hoeft het brood niet te bewerken, tot bijvoorbeeld biomassa. Je krijgt er als bakker toch nog wat voor, niet de volle prijs, maar meer dan wanneer je het weggeeft aan de kinderboerderij.

Albert Heijn heeft het probleem opgelost door tot 11 uur in de ochtend het brood dat gisteren bleef liggen te verkopen. Persoonlijk vind ik dat maar een stapje in de goede richting, want wie zegt dat om 11 uur alles helemaal op is? Zo gooi je toch nog weg.

Vers brood, maar niet van vandaag

Veel leuker vind ik de actie van Bbrood-winkel in Amsterdam. Ze hebben een aantal winkels met heerlijke broden, verspreid over Amsterdam. Sinds een jaar hebben ze ook een winkel speciaal voor  “vers brood van gisteren”. Daar koop je voor de helft van de prijs, inderdaad het product van gisteren. Ideaal voor iedereen met een kleine beurs.

Ik ben dol op brood, op alle mogelijke en onmogelijke soorten en ik zou er rustig een stuk voor omfietsen om mijn brood voordeliger in te kopen.

Dan kocht ik gelijk een flinke voorraad, die ik in de vriezer kan stoppen. Ik gooi namelijk nooit brood weg.

Lees ook Brood en taal

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)