Leren? Neem de tijd.

de tijd nemen

Is het je wel eens opgevallen hoe ongeduldig wij mensen vaak zijn? Alles moet vlug-vlug-vlug.
In de rij van de kassa, staan we ongeduldige te wiebelen, als een oud mijnheertje voor ons, zijn portemonnee leeg schudt, terwijl hij – hoe durft hij – ook nog een praatje met de kassière aanknoopt.  Kan die man niet gewoon even zijn pas door het pinapparaat halen en zijn drie boodschappen in een tas gooien?

Over boodschappen gesproken: weet je dat er bezorgdiensten zijn die binnen tien minuten je boodschappen op de stoep zetten? Meer doen ze niet, ze moeten zo hard werken dat ze geen tijd hebben om aan te bellen. Mochten de buren – of een hongerige zwerver – de boodschappen eerder zien dan jij dan heb je pech….

Dat laatste is natuurlijk een grapje, al zou het me niet verbazen als het wel eens zo gebeurde, met onze haast, haast, altijd haast.

Datzelfde ongeduld hebben je we ook als het op leren aankomt. Wat we ook oppakken: we moeten het snel kunnen. En niet alleen snel, maar ook goed. Als kinderen net leren breien, dan nemen ze zich van alles voor: ze gaan een grote sjaal breien  voor opa nee ze gaan een grote trui breien met een beer erop!!. Uiteindelijk beginnen ze aan trui voor hun beer en die komt nooit af….

Bij kinderen is een dergelijke haast en veels te grote plannen heel erg lief en schattig, maar wij grote mensen zouden beter moeten weten. Als je iets wil leren kost dat tijd. En moeite. En moet je soms geduld hebben.

Dat ervaarde ik op mijn tekenles. Ik wilde een bloem tekenen. Klinkt simpel he? Mijn juf hielp mij te kijken hoe de bloem in elkaar zat, liet me zien hoe ik blaadjes kon tekenen. Ik oefende me een uur lang suf en ik was buitengewoon ontevreden over mezelf en besloot er mee te stoppen voor vandaag. Omdat de les nog niet om was, keek ik doelloos nar buiten.

“Kom zei ik” op een gegeven moment tegen mezelf. Je hebt nog een half uur les, probeer het nog een keer. Ik keerde mijn blad om en tekende twee heel leuke blommetjes.
En ik besefte voor de zoveelste keer: om iets te leren moet je oefenen en… het gewoon even laten bezinken.

Lees ook eens: vol is…ja wat eigenlijk.

like Like
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)