Spullen en bewust bezig zijn enzo…

Van de week schreef ik een blog over het recht op reparatie.
Daarin betoogde ik dat we als consument het gewoon moeten verdommen om spullen te kopen die niet gemaakt kunnen worden.
Daar sta ik nog steeds helemaal achter. Als we de afval berg willen verminderen is zorgen voor je spullen en niet direct nieuwe kopen een ijzersterk middel.

Wie weet, bedacht ik toen, kunnen we zelfs makkelijk zonder een groot aantal van die spullen.
Dus ging ik in de keuken staan en beantwoord de volgende vraag: welke elektrische apparaten heb ik hier

Hou je vast, ik heb zoveel spullen

– koffiezet apparaat
– waterkoker
– melkschuimer
– staafmixer
– mix en snijmachine
– magnetron
– vaatwasser

wat mag gaan?

Ik schrok eigenlijk wel van de lengte van het lijstje. Jongens wat een spullen. Maar toen kwam de hamvraag: wat kan je missen?
Toen ik aan deze zelf opgelegde opdracht begon had ik gedacht: ik kan van dat lijstje makkelijk de helft missen. Maar ik kwam bedrogen uit….
Een koffiezet apparaat en een waterkoker kunnen er probleemloos uit. Water in een keteltje op je fornuis, en koffie lekker ouderwets opschenken. Is nog lekker door ook en de keuken gaat er heerlijk van ruiken. Dat is twee apparaten minder. Magnetron kan ook weg: die gebruik ik vooral om plakjes brood te ontdooien. Nergens voor nodig. Mooi ik was een lekker eindje op weg. Al drie spullen opgeruimd van de zeven….

Maar toen…

De melksschuimer? Ik heb nog nooit zulke lekkere melk in mijn koffie gedronken sinds ik die heb..
Oke de grote snij en mix machine staat heel erg in de weg. Maar weet je hoe fijn die is, bij het verwerken van bij drie grote rode kolen uit eigen tuin?? En wie eenmaal cake heeft gemaakt met een mixer-die-je-niet-vast-hoeft-te-houden, wil nooit  meer anders…Van sommige spullen ga je toch een beetje houden…
Het staafmixertje om de sauzen en de jammetjes te staafmixeren, ja voor de aardappelpuree wil ik nog wel een stamper gebruiken…maar tomatensaus bestaat nu eenmaal uit tomaten en dat stampt gewoon niet fijn. En wat dacht je van pesto?? Kan je ook niet stampen.

Blijft over…

Juist ja, de vaatwasser. De vaatwasser de deur uit doen, de vaatwasser??? Ben je nou he-le-maaal???

Zie je het valt nog niet mee: millieu bewust zonder spullen te leven .

like Like
10 antwoorden
 1. Rory
  Rory zegt:

  Toevallig een onderwerp waar ik ook mee bezig ben / over nadenk. We consumeren met zijn allen ons een slag in de rondte. Waarom? En zonde. We vervuilen, maken troep en zijn druk bezig de aardbol ‘stuk’ te maken. De balans is zoek. Zelf probeer ik (en dat gaat helemaal niet altijd soepel) minder te kopen. If so, dan tweedehands. En apparaten met een stekker? Probeer ik ook te minimaliseren. Maar toch…

  Beantwoorden
 2. Manon
  Manon zegt:

  Als de apparaten je ‘joy’ geven dan is het goed volgens Marie Kondo. Hier is alleen de droger overbodig. Maar die is al bijna 30 jaar oud ook, die gebruiken we bijna nooit meer.

  Beantwoorden
 3. lodi
  lodi zegt:

  Het is zeker moeilijk, ook omdat we zoveel gewend zijn, hier is het een beetje het zelfde verhaal met de melk opschuimer en mijn keukenmachine, wat een handige apparaten zijn dit. Toch zou ik ook best zonder kunnen, weer even terug aanpassen.

  Beantwoorden
 4. Jessie
  Jessie zegt:

  Grappig, ik lijk de enige zonder vaatwasser te zijn. Ook nooit naar verlangd. Waterkoker en magnetron kan ik niet missen (of beter: WIL ik niet missen) en dat zijn meteen de enige 2 apparaten met stekker in mijn keuken. Maar ik denk dat het al veel scheelt als je vaker spullen laat repareren en ze niet meteen vervangt, en dat je let op het energielabel bij aanschaf (ook als dat betekent dat je niet het goedkoopste apparaat kan kopen).

  Beantwoorden
 5. Puck
  Puck zegt:

  Ken je Marie Kondo en The Minimalists? Die zijn helemaal pro ont-spullen. Minder hebben en minder consumeren brengt rust, dat ervoor ik ook. Maar die vaatwasser brengt ook een boel rust, dus die blijft mooi ;-)

  Beantwoorden
 6. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Mijn vaatwasser wil ik ook absoluut houden. Als er al iets weg moet dan maar mijn gewone stofzuiger, en dan houd ik wel mijn robot stofzuiger.

  Beantwoorden
 7. Henk
  Henk zegt:

  Mooie en onmogelijke afweging; welke apparaten moeten weg;-) voor het maken van pesto kun je heel goed een vijzel gebruiken, gaat heel goed, maar ja, dan moet je weer een ander apparaat kopen en dan schiet je eigenlijk je doel weer voorbij..;-) of je plaatst een extra zonnepaneel op je dak,dan kun je je eigen stroom opwekken;-)

  Beantwoorden
 8. Anja
  Anja zegt:

  Als je in een derde wereld land hebt gewoond, dan zie je dat je eigenlijk best zonder heel veel spullen kunt die gewoon luxe zijn ;) Maar ja, woon je eenmaal hier, dan wordt het lastiger, alhoewel… Ik heb nog steeds heb ik geen magnetron, melkopschuimer en die waterkoker? Ach daar kan ik ook zonder, evenals een koffiezetapparaat. Vaatwasser zou ik wel niet meer willen missen (toch een beetje luxe).

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)