Geef mij maar een stroopwafel.

stroopwafel

Over de geschiedenis van de stroopwafel en antwoord op de vraag: is een stroopwafel lekker?

Wanneer ik vroeger – toen ik nog een moeder van jonge kinderen was en het leven dus overzichtelijk – met mijn twee koters naar de markt ging, keken wij alledrie reikhalzend uit naar de stroopwafel kraam. Je rook haar van verre, die weeë, zoete geur, die de hele markt leek te overheersen.

Dochterlief en ik kozen onveranderlijk voor een stroopwafel, zoonlief ging voor het zakje snippers. Als hij zijn oude jas aanhad, mocht hij een zakje met snippers met stroop.

De stroopwafel heeft behalve een zoete doordringende  geur ook de geur van eeuwig en altijd om zich heen hangen, vind je niet. Terwijl je je wafeltje staat weg te happen, zie je tegelijk je overgrootouders en achterkleinkinderen precies hetzelfde doen. Een markt zonder stroopwafel kraam? Ondenkbaar.

De stroopwafel was niet voor de gewone man

Nu hebben we in zoverre gelijk dat wafels bakken al eeuwen lang gedaan wordt. Maar voor de uitvinding van kolen, gas en elektriciteit, was wafels bakken, bepaald niet voor de gewone man. Om deeg te veranderen in een wafel, moest een wafelijzer langdurig in het vuur gehouden worden. Een mooi werkje voor het jongste keukenmeisje wat toch nog niks kon. Zij moest gewoon haar waffel ( tot ver in 1800 spreken we zowel van waffels als van wafels) houden. Deed zij dat niet dan viel de koek in het vuur.
Gezien de weinig zachtzinnige pedagogische methodes van die eeuwen leverde dat het arme keukenmeisje waarschijnlijk een draai om haar oren op.

Wafels bakken werd dus pas voor het volk toen het makkelijk werd om het ijzer heet te houden.
Waarom we het altijd hebben over Goudse stroopwafels, heb ik niet kunnen achterhalen.
Wie weet, waren zij degenen die ontdekten dat je zo’n wafel niet helemaal door en door moest bakken, om hem makkelijk te kunnen doorsnijden, er stroop op te smeren en het zaakje weer dicht te plakken? Of hadden ze gewoon de grootste mond?
En riepen ze het vaak en het hardst: Goudse stroopwafels zijn de lekkerste??

Zijn stroopwafels lekker? Eeeeehhhh, nouuuuu: Nee.Het is een klef en kleverig mierzoet koekje. Maar warm aan de kraam zijn en blijven ze onweerstaanbaar

lees ook eens: stroop is voor de pannenkoek! en lees uit de armoe keuken: blote billetjes in het gras !

like Like
8 antwoorden
 1. Caroline
  Caroline zegt:

  Stroepwaffels zoals niet Nederlandstaligen ze noemen ik vind ze altijd lekker. Ik vind die groene truien die steeds in beeld komen in deze blogpost trouwens ook erg tof, maar snap niet zo goed de relevantie met de stroopwafels ;-)

  Beantwoorden
 2. Tessa
  Tessa zegt:

  Ik ben dol op een zakje snippers. Wij noemen het altijd Koekkruimels. Mijn beste vriendin die in Finland woont, vond het erg bijzonder en fascinerend dat ik die zo lekker vind. Ik heb haar toen zo’n zak gegeven en ze was gelijk om!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)