recept voor het schrijven van een verhaal

verhaal

op zoek naar een goed verhaal..

“Lieve Anneke”, schreef ik op een dag. “Ik kan soms zo jaloers zijn op jouw schrijfstijl. Je roman heb ik in een ruk uitgelezen Moeiteloos lijken de verhalen uit je toetsenbord te rollen. Of schrijf jij misschien nog ouderwets met een blocnote en een pen? Ik zou het passend vinden. Maar hoe dan ook, zou je genegen zijn, mij te vertellen, wat het recept is voor het schrijven van een goed verhaal?”

Per kerende post kreeg ik antwoord…

het recept:

Ingrediënten:

  • 26 letters van het Nederlands Alfabet
  • leestekens naar behoefte
  • een aantal onbeschreven vellen papier
  • een flinke dosis doorzettingsvermogen
  • een onderwerp naar keuze

Bereidingswijze

Schrijf elke letter die je kent op  papier. Maak er begrijpelijke woorden en rijg ze aaneen tot een verhaal wat iedereen graag wil lezen. Zorg er voor dat je er flink wat vellen papier mee vult en wel zo, dat er een verhaal ontstaat wat zich ontwikkelt terwijl je schrijft. Let er op dat het vragen oproept bij de lezer welke hij beantwoord wil zien. Kies je woorden zo dat de lezer steeds nieuwsgieriger wordt naar de afloop van je verhaal en houd hem op deze manier vast. Laat hem niet ontsnappen maar laat hem de vriend worden van je hoofdpersoon of -en dat is nog mooier- laat hem zelf de hoofdpersoon worden. Kruip samen met jouw lezer in de huid van de hoofdpersoon, maar let er op dat de lezer het niet van je overneemt. Dat hij als het ware harder gaat lopen dan jijzelf. Want voor je het weet ben jij niet meer de schrijver maar is de lezer dat. Kies je woorden zo dat het gebeurtenissen worden die met elkaar verband houden en dat er een eind aan zit waarin ieder, die het gelezen heeft, zich kan vinden.

tot slot..

Lees tot slot het geheel nog eens aandachtig door en verwijder de vellen die niets wezenlijks bijdragen of voeg zo nodig nog wat letters toe.

En zie, je hebt een verhaal ook al had je geen idee

lees ook : een fysiek genot

like Like
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)