Uit de armoekeuken: moet er spek of worst in de boerenkool?

boerenkoolstamppot

Je kan jaren bevriend zijn en dan ineens heb je een heftige discussie: hoort er nu spek of worst in de boerenkool?

Dat is een goede vraag voor de armoekeuken, leek mij zo. Dus ik klom het wereldwijde web in. De vraag stellen, bleek heel wat eenvoudiger dan haar te beantwoorden! Eindeloos veel recepten vlogen mij om de oren. Voor boerenkool met spek en worst! Stelletje verwende eters die we zijn. Niks spek of worst, we nemen allebei!

Ik neem mijn toevlucht tot oma’s keuken en meer van dergelijke sites. Oma leefde tenslotte in de tijd van de armoekeuken, dus zij zal het wel weten…. Helaas spelen sommige oma’s vals, zij stoppen ook gewoon spek en worst in de stamppot.
Maar voorzichtig aan, begin ik te geloven dat de echte ouderwetse armoekeuken boerenkoolstamppot met spek gemaakt wordt.

Tips voor de boerenkool vanuit de armoekeuken.

Gebruik zoetzuur. Ik zie een aantal recepten waarin oma ons aanraadt om Amsterdamse uien bij de boerenkool te eten. Dat lijkt me mij een heerlijke toevoeging, die ook nog eens verschrikkelijk goedkoop is.
Het zure van de Amsterdamse uien geeft tegenwicht tegen het zware van de boerenkoolstamppot en helpt ook nog eens bij het verteren van vet.

Boerenkool met azijn. Geen geld voor een potje Amsterdamse uien? Stamp de boel dan met een klein scheutje azijn (minder lekker, zelfde effect en we hebben het tenslotte over de armoekeuken)

Boerenkool met gort. Ja je leest het goed. Ik had er ook nog nooit van gehoord. En eerlijk gezegd: het lijkt me absoluut niet lekker!  Ik heb slechte ervaringen met stamppotten van aardappelen en peulvruchten. Met graan heb ik nog nooit geprobeerd…

Kook de speklappen. Ik lees een recept waarin oma 2 uur lang speklapjes laat trekken om vervolgens in die bouillon de boerenkool te koken. Boerenkool in bouillon koken, dat is natuurlijk slim. Maar hoe smakelijk zijn speklappen na 2 uur gekookt te zijn…

Of er nu spek of worst in de boerenkool moet, daar kom ik niet uit. Maar reken maar dat ik in het vervolg mijn boerenkool met Amsterdamse uien eet.

lees ook eens: lekker en goedkoop, hachee

like Like
13 antwoorden
 1. Sofie
  Sofie zegt:

  Wij eten eigenlijk ook altijd boerenkoolstampot met spek én worst, maar sinds ik vegetarisch ben gaan eten halen we sowieso al een van de twee weg.

  Beantwoorden
 2. Deborah
  Deborah zegt:

  Ik kan het niet helpen maar ook hier gaat wel zowel spek als worst in de boerenkoolstamppot.
  Nu moet ik er bij vermelden dat we het al heel lang niet meer ophebben.. Maar een vegetarische variant staat (voor mij) wel op het menu. Ik ben nl erg benieuwd hoe die smaakt. En als die door mijn smaakpapillen wordt goedgekeurd dan denk ik dat het een blijvertje is…

  Beantwoorden
 3. Frederique
  Frederique zegt:

  Ik had ook nooit gehoord van boerenkool met gort. Ik maak het niet vaak maar wanneer ik boerenkool maak, dan is het met zowel spek als worst – meestal doe ik zelfs twee soorten worst.

  Beantwoorden
 4. Irene
  Irene zegt:

  Ik vind boerenkool heerlijk en ik vind het elkker als er wat kanpperig gebakken spekjes doorheen zitten, die worst ernaast hoeft voor mij niet, maar mijn partner staat er op.

  Beantwoorden
 5. EvenDelen.be
  EvenDelen.be zegt:

  Lekker zeg, maar geef mij maar gewoon de versie zonder spek en zonder worst.
  Boerenkool puree is heerlijk. En spuitjes, ooohhh zo lekker zeg. :good: :good: :good:

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)