Hoeveel is minder?

minder

Ik zit al twee weken met de prangende vraag: hoeveel minder is minder?

We horen overal dat we minder vlees moeten eten en vooral ook minder zuivel. Dat wil ik gerust doen, ik heb wat over voor het milieu. Dus ik eet minder.
Nu maakte ik 2 weken geleden zo’n test om eens te controleren of mijn voetdruk op aarde nog een beetje netjes is. Daar was ik diep in mijn hart wel van overtuigd, want ik doe op vele fronten mijn best.

Hoeveel zuivel gebruik je

Echter, waar ging ik de mist in, waar werd mijn score rood? Bij het antwoord op de vraag over zuivel gebruik.
Ik vulde naar eer en geweten in dat ik elke dag zuivel gebruik DOINK! Daar ging ik het rood in. WAT??? dacht ik, van die 4 eetlepels magere kwark iedere ochtend? Dat kan toch niet waar zijn.
Hierop verder denkend begreep ik niet waarom de test zo’n alles of niets vraag in de strijd gooide.

Of je nu elke dag een bakje kwark eet, een plakje kaas op je brood legt, of voor mijn part vier plakjes chorizo, wat maakt het uit? Zolang dat alle dierlijke producten zijn die je die dag eet, lijkt het mij dat je goed bezig bent. Sterker nog, ik denk als we dat met zijn alle zouden doen, dat de boeren dan de straat op gaan om de regering te dwingen het melk drinken eenmaal daags verplicht te stellen (en dan wel ¾ liter) Onder het motto met minder, minder boeren!

Minder dus

Deze overpeinzingen brachten mij op de vraag: waar kan ik vinden hoeveel minder, minder is. Hoeveel vlees en zuivel kan ik consumeren zonder de aarde in gevaar te brengen?
Als men mij kan vertellen, dat ik ongeveer een keer in de acht jaar gerust een vliegvakantie kan boeken, als ze me kunnen vertellen hoeveel vlees en zuivel ik moet consumeren om gezond te blijven, waarom kan niemand me dan een maximum dierlijk voedsel bestedingspatroon geven?

Met zulke cijfers, wordt het veel eenvoudiger milieubewust te eten. Het is dan net zoiets als je huishoudportemonnee: heb ik nog geld of is het bijna op? Ik heb 5 kilo vlees en zuivel die ik zonder schuldgevoel per maand kan eten (ik verzin even iets voor het gemak), daar heb ik 4,5 kilo van op. oké, ik eet de komende 2 weken alleen nog maar bruine bonen met rijst!

Ben je het soms moe, milieu bewust te leven? Lees dan Het helpt wel!

like Like
2 antwoorden
 1. Irene
  Irene zegt:

  Het ergste is dat dit soort zwart/wit denken je alleen maar minder gemotiveerd maakt. Ik drink op doktersvoorschrift een beker melk per dag, maar we gebruiken nog altijd veel minder melk dan vroeger.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)