fbpx
Vrouw en trends

Het is niet alles goud wat er klinkt…

waarderen
Felice
Geschreven door Felice

Een paar dagen terug zag ik een reclame spot voor een re-furbisde telefoon. Een I-phone! Niet meer en niet minder. Het duurt even voor het tot mij doordringt. Dat is dus gewoon een tweede-handsje!
Maar dat klinkt niet. Ik heb een tweede-hands telefoon. Dat is net zo iets als: ik de ouwe telefoon van mijn moeder? Mijn man’s werk…Daar maak je gewoon de blits niet mee.
Maar met een ge-re-furbis-de telefoon, daar kan je op verjaarspartijtjes en het schoolplein mee voor de dag komen! Dat is pas sjiek.

Vroeger had mijn moeder thuis een werkster. Een tiental jaren later had ze een hulp in de huishouding. Ze was al gestorven toen de interieurverzorgsters hun intrede deden. Maar anders was die beslist ook bij ons over de vloer gekomen.

Mijn tante werkte als directiesecretaresse.  Daar was ze behoorlijk trots op en terecht. Dat is een verantwoordelijke baan. Zou ze, vraag ik me nu af, nog trotser zijn geweest als ze office manager was geweest? Of executive assistant of personal assistant ? Wel op zijn Engels uitgesproken, natuurlijk.

Opwaarderen

Ik denk het niet. Ik denk ook niet dat het mijn moeder’s werkster veel uitmaakte hoe ze genoemd werd. Waardering en een net salaris, zijn veel belangrijker. Volgens mij is dat niet veranderd.

Hoe zou dat toch komen, dat we voortdurend begrippen opwaarderen door ze een andere naam te geven. Een naam die steeds ingewikkelder wordt ook nog.
En waar moet dat heen?

Hoe heet mijn gerefurbisde winterjas straks?  O nee, een tweede hands jas is niet gerefurbisd, die is vintage.  Hoe heet een tweede hands auto eigenlijk? Zoonlief zou er wel een willen aanschaffen, maar daar kan ik natuurlijk op verjaardagsfeestjes niet mee aankomen…En nee, met occasion ook niet. Dan heeft iedereen me direct door…Moeilijk, heel moeilijk.

Want daar zijn die nieuwe woorden natuurlijk voor: om indruk te maken. Om dingen mooier te maken dan ze zijn. Nu ben ik de eerste die van het leven een feestje wil maken, dus van mij mag het.
Alleen ik maak mij zorgen. De trend is duidelijk: we maken begrippen mooier door ze een mooiere naam te geven. De top van een mooie naam is een Engelse naam. Maar wat als nu alle Engelse namen op zijn? Wat als ik zal maar zeggen, het feestje over is, omdat de wijn op is??

 

lees ook liegen dat het gedrukt staat

 

 

Like

Over de auteur

Felice

Felice

10 reacties

Geef een reactie