Met de hoed in de hand.

hoed

De hoed we gebruiken hem alleen nog taalkundig, denk ik

Manlief begint een beetje een kaal bolletje te krijgen, waar de zon onbarmhartig op kan schijnen.
Dus daarom draagt hij iets op zijn hoofd. Meestal een pet, dat staat hem best heel erg leuk, maar soms zet hij een strohoed op zijn hoofd.

Dat deed hij laatst ook en toen ik aan kwam lopen, tilde hij beleefd dat ding op. “Met de hoed in de hand”, grapte ik. Om me vervolgens af te vragen, of er nog meer spreekwoorden met hoed zijn.
Of – nu we toch bezig zijn – met pet?

Wat met de hoed in de hand, komt men door het gansche land betekent, dat snappen we allemaal. Als je je beleefd gedraagt, bereik je veel. Hmmm, tjaaaa, vergeet nooit dat brutalen de halve wereld hebben, denk ik dan.
Maar dat is de vraag vandaag niet. Hebben we nog meer gezegden met hoed? Daar gaat het even om.

Spreekwoorden met hoed

Nou wees gerust hoor, er zijn heel veel spreekwoorden waar dat ding een rol speelt en eigenlijk wist ik dat ook we, ik was het vergeten…

Als de hemel valt, dan hebben we allemaal een blauwe hoed op.
Vroeger gebruikte ik die uitdrukking nog wel eens, hij helpt echt bij zeurdozen en miezemuizers, probeer het gerust zelf eens uit. Het werkt.

Daar neem ik mijn hoed voor af.
Helaas kan je ook je pet voor iets afnemen…tja niet iedereen had in vroeger dagen zo’n deftig hoofddeksel weet je en ook als je Jan met de Pet was, moest je toch respect kunnen betonen.

Je kunt onder een hoedje spelen, maar erg netjes is dat niet, het betekent dat je samen spant.
En schrik jij je nog wel eens een hoedje? Of doen we dat sinds we hem niet meer dragen niet meer. Jammer, dan lachen we ons vast ook geen hoedje. En is er nog iemand die zijn hoed opvreet?

Weet je…

Nou ja mensen, wat maakt het uit, zolang je maar van de hoed en de rand weet, ik bedoel, zolang je er maar alles van weet.
En over weten gesproken: weet jij hoe het komt dat we nog zo makkelijk spreekwoorden weten met betrekking tot een kledingstuk, dat ik mijn grootvader nog wel heb zien dragen, maar daarna nooit meer?

Lees ook Eten wat de pot schaft

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)