Zoete broodjes bakken

zoete broodjes

Als er een ding is, waar die Fransen goed in zijn, dan is het wel in zoete broodjes bakken.

En dat mag je heel letterlijk nemen: in elke Boulanger liggen de viennoises hoog opgestapeld, naast de croissants en de pains au chocolat. Ik kan er heel moeilijk van af blijven, ik geef het eerlijk toe. Ik zou me suf kunnen eten aan de pain aux raisins, de croissant aux abricots, de Pain suisse en de chausson aux pommes, om de bekendste, maar eens op te noemen. De chausson aux pommes, vind ik het minst lekker. Die heeft niet dat terugstellende laagje gele room, dat zo heerlijk naar binnen glijdt en fluistert: ik ben fouhout…maar trek het je niet aan….
Het aller, aller lekkerste is de croissant aux abricots. Hoe ze het doen, weet ik niet, maar ze smaken naar vroeger. Naar bij oma met een kopje thee.

Je kan je hier dus makkelijk een ongeluk eten aan die dingen, maar waar het vadaag om gaat is,hoe komen ze aan hun naam.

waarom heten zoet broodjes niet gewoon zoete broodjes

Waarom noemen de Franse hun zoete broodjes niet gewoon bij de naam, vraag je je af. Ik weet het ook niet, maar het is een wereld wijd gebruik, om ze wel te bakken, maar niet bij de naam te noemen. De Fransen noemen ze vrij vertaald: Wenertjes.
Dat komt, zo wil het verhaal, en het is een mooi verhaal, dus laten we het in ere houden, door de Franse koningin Marie Antoinette.  Voor ze koningin aan het hof van Lodewijk de Veertiende werd, was ze een Oostenrijkse prinses.
En in Oostenrijk, zo wil het verhaal nou daar aten ze me toch een hoop zoetigheid! Marie-Antoinette nam het gebruik mee naar Frankrijk. Toen op een dag de arme Franse in opstand kwamen en riepen dat ze geen brood hadden, maakte de dame zich er impopulair door te zeggen:”Waarom eten ze dan geen cake? ” Enfin, niet veel later sloeg de Franse Revolutie toe en dat kostte haar het leven. Maar de Fransen bleven zoete broodjes uit Wenen eten, lang nadat het hoofd van het Weense prinsesje onder de guillotine naar beneden was gevallen…

Zoete broodjes komen altijd uit andere landen

Nu niet direct denken dat die Fransen van die huichelaars zijn. De Engelsen noemen dit soort broodjes Danish pastry, of Danish rolls. Waarom? Geen idee. Ik geef onmiddellijk toe dat mijn kennis van Engelse koningshuizen op een A4’tje past, maar ik weet bijna zeker dat er nooit een Deense prinses naar Engeland is verscheept. Google is je beste vriend ik leer dat in 1683 een Deense prins trouwde met een Engelse prinses. Zou deze prins de zoet broodjes naar Engeland hebben gebracht?

Nee, dat kwam pas 2 eeuwen later. Toen bakkers en bakkersknechten in Denemarken in staking gingen. De rijke heren wilden natuurlijk niet zonder brood zitten en huurden bakkers in uit….precies Wenen. En die gingen natuurlijk driftig aan de slag met hun zoete broodjes truc.
Die afgehakte hoofden kunnen we wel missen, maar wat is het jammer dat onze bakkers nooit zijn gaan staken.

lees ook eens: genade en genadebrood

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)