Wat is kou toch een raar iets.

kou

Een filosfietje over kou en kou.

Ik kom terug van een wandelingetje met de hond. “was het koud” vraagt mijn kleine stagiaire.
“Nou ”, zeg ik.  “Kouder dan gisteren”
En dat is best wel raar, want de thermometer stond gisteren meer in de min dan vandaag.

Je hebt kou die prikkelt en knispert en knaspert. Met een zonnetje aan een strak blauwe hemel. Waar je wel een koude neus van krijgt, maar waar je ook vrolijk en energiek van wordt .
Die kou. Ik ben er dol op.

Maar vandaag is het zo als het vaak is. Nattig, winderig koud. Waterkoud. Het enige gevoel dat het oproept is dat je naar huis wil. Of desnoods een willekeurig ander huis. Als het maar niet hier is, buiten. In die ongastvrije kou.

Op de een of andere manier is het ook helemaal niet leuk om met zulk weer, je mooie dikke sjaal met bijpassende handschoenen aan te trekken. Je beoordeelt je jas en das niet meer op leuk. Maar alleen op functioneel.

Daarom is die natte, nare kou  nu zo akelig. Het jaagt je naar binnen: en wat is er fijner dan buiten zijn? Het zorgt ervoor dat het je helemaal  niks  kan schelen wat je aanhebt. Terwijl het toch zo leuk is, een beetje gezellig gekleed te zijn.

Ik hou van echte eerlijke oprechte kou. In een sauna duik ik met plezier dat ijskoude dompelbad in. Of ik trek zo’n emmer koud water over mijn hoofd. Alleen maar voor dat verrukkelijke getintel, als na de eerste schrik, die koude rillingen wegtreken. Manlief daar in tegen, houdt niet van kou, op recht of onoprecht.  Wanneer wij in de sauna gaan, lach ik hem stilletjes uit, als ik zie hoe hij de koud water douches probeert te vermijden.

Hoe kom ik toch aan die voorliefde voor echte vrieskou? Was ik in mijn vorige leven een ijsbeer?

lees ook  https://www.vrouwenpower.nl/herfst/

like Like
Like
1
26 antwoorden
 1. Sandy
  Sandy zegt:

  “Je hebt kou die prikkelt en knispert en knaspert. Met een zonnetje aan een strak blauwe hemel. Waar je wel een koude neus van krijgt, maar waar je ook vrolijk en energiek van wordt .”

  Dit is precies het enige soort kou waar ik helemaal blij van word. Van alle andere soorten kou, vaak gepaard gaand met regen of wind, mogen van mij ver weg blijven. Ik heb o.a. fibromyalgie en zulke weersomstandigheden zijn echt killing voor m’n gezondheid, haha

  Beantwoorden
 2. Kristof
  Kristof zegt:

  Ik ben net het tegenovergestelde vrees ik. Kan het wel hebben hoor die kou maar met dat het echt al lang geleden is dat we nog eens echt dagen aan een stuk echt vrieskou hebben gehad vind ik het altijd weer wennen als het dan toch eens echt koud is.

  Geef mij maar het zonnetje!

  Beantwoorden
 3. Bianca Schrijft
  Bianca Schrijft zegt:

  Zelf vind ik de kou heerlijk als het heerlijk helder is, weinig wind, super gewoon. Dan kan ik rustig -10 hebben. Zodra het bewolkt, vochtig en winderig is, dan dringt het bij +1 soms al tot op het bot en dat is irritant.

  Beantwoorden
 4. Alex
  Alex zegt:

  Ik heb echt een hekel aan de Nederlandse kou. Terwijl in het buitenland als je boven op een berg de frisse ijskoude berglucht inademt, vind ik het heerlijk. Misschien toch het verschil tussen de waterkoude en de droge kou lucht?

  Beantwoorden
 5. Suzanna
  Suzanna zegt:

  Heel leuk geschreven en ik voel helemaal wat je bedoeld! Die kou met dat zonnetje is inderdaad ook mijn favoriet, heerlijk is dat en door het zonnetje lijkt het ook niet zo koud.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)