Huis energiezuinig inrichten zonder grote ingrepen

energiezuinig

Duurzaamheid, energiezuinig leven en daarmee als beoogd doel goed doen voor het milieu… steeds meer mensen zijn hier bewuster mee bezig. Niet alleen in de supermarkt (en andere winkels) kun je steeds vaker ecologische producten vinden. Steeds meer mensen zweren ook bij een leven zonder, of met veel minder, vlees. En ook in huis valt er van alles te doen om ervoor te zorgen dat je bijdraagt aan het reduceren van de CO2-uitstoot. Hiervoor hoef je niet meteen te denken aan en te gaan voor gigantische, rigoureuze ingrepen in en aan de woning. Met de inrichting alleen en door wat andere kleine veranderingen zorg je ook al voor een lager verbruik, een bijdrage aan een meer duurzame wereld en een verminderen van de vaste lasten.

Niet alleen lager verbruik heeft invloed

Onderstaande tips kunnen bijdragen aan een lager energieverbruik. Daarmee lever je een bijdrage aan een beter milieu, maar het zorgt ook voor een lagere rekening. Vooral de kosten voor het verwarmen van een woning kunnen zorgen voor een hogere rekening – voornamelijk als er nog gas wordt gebruikt om dit te doen, en dat is in de meeste huishoudens toch nog altijd het geval. Hoe meer je hierop bespaart, of eigenlijk hoe slimmer je hiermee omgaat, hoe minder je betaalt voor energie. Al is dat besparen niet de enige invloed op de uitgaven. Ook het tarief dat je betaalt voor stroom en gas kan een behoorlijk verschil maken. Om die reden is het ook aan te raden om online te kijken naar energie vergelijken. Daarmee kun je de energiecontracten vinden waarmee je de laagste tarieven betaalt voor energie. Daarbij zitten ook groene energiecontracten, als je daarvoor kiest draag je ook nog eens bij aan een beter milieu.

Plaatsing apparaten in de keuken

De indeling en inrichting van de kamers in je woning bepalen deels de hoogte van het energieverbruik. Denk bijvoorbeeld aan de keuken. Hier staan behoorlijke energieverbruikers; de koelkast, de vriezer, magnetron, oven, vaatwasser. Je kunt waarschijnlijk wel stellen dat hier de apparaten te vinden zijn die de meeste stroomverbruik op zich nemen. Door te letten op welke apparaten je waar plaatst, kun je dit verbruik wat reduceren.

Een koelkast kun je bijvoorbeeld het best daar plaatsen waar deze niet direct naast het gasfornuis en kachel staat, net als dat je ervoor moet zorgen dat de koelkast en vriezer niet volop in de zon (kunnen) staan. Hoe warmer deze worden, hoe harder ze moeten werken om koel te blijven. Daar staat, logischerwijs, een hoger energieverbruik tegenover. En andere tip: heb je iets in de oven gehad? Laat de oven dan open als je deze hebt uitgezet. De warmte kan de ruimte dan nog een beetje verwarmen, anders gaat deze warmte verloren. Niet alleen in de keuken kun je hier rekening mee houden. Heb je een washok? Zorg er dan voor je de deur dichthoudt als je wasjes draait. Een wasmachine en droger kunnen voor veel extra vocht zorgen, waardoor de luchtvochtigheid in huis stijgt. Het verwarmen van de lucht in huis kost dan meer energie.

Woonkamer inrichten

In de woonkamer wil je je prettig voelen. Veel mensen houden van een warme uitstraling én een goede temperatuur. Dit is dan ook de ruimte in huis waar je de kachel het vaakst harder laat verwarmen. Al kun je ook hier opletten. Veel mensen hebben tegenwoordig laminaat of een andere harde vorm van vloer. Geen tapijt. Terwijl tapijt zorgt voor betere isolatie, waardoor de woning warmer blijft. Heb je een leuke zithoek? Dan zul je daar waarschijnlijk een kleed neerleggen. Niet alleen gezellig, maar ook goed voor energieverbruik. Een kleed zorgt ervoor dat er op die plek warmte wordt vastgehouden (door de stilstaande lucht tussen de pollen van het vloerkleed). Vooral hoogpolig kleed houdt warmte vast. Op deze manier zorg je niet alleen voor wat isolatie; als je vooral in de zithoek met het kleed zit, zul je de temperatuur misschien ook wat lager in kunnen stellen. Net als wanneer deze zithoek dicht bij een radiator is ingericht.

Gebruik van lichte kleuren

Wit maakt vaak ruimtelijk, maar de kleur zorgt voor meer dan dat. Hiermee kun je daglicht namelijk extra benutten. Een lichte woonruimte kan daglicht goed weerkaatsen. Hierdoor kun je meer profiteren van het daglicht. Kost je niks en hierdoor hoeven lampen minder vaak of lang aan te staan. Grote, vrije ramen zorgen voor veel licht in huis; maak daar gebruik van en blokkeer ze niet met allerlei spullen voor de ramen of door gordijnen vaak te sluiten.

Gordijnen voor meer dan verduistering

Tegenover het vrijlaten van ramen en het profiteren van daglicht staat wel dat er door ramen kou door kan worden gelaten. Vooral als je het hebt over enkelglas, al hebben niet veel woningen dat nog… Maar voel maar eens aan de ramen als het koud is, je zult merken dat deze koud zijn. In de zomer laten ramen juist veel warmte door. Sluit je de gordijnen? Dan zorgt dit voor het vasthouden van warmte, of het tegengaan van te veel warmte (als de zon op de ramen schijnt). Probeer hier rekening mee te houden. Het is dus belangrijk om een soort binnenweg te vinden; gordijnen dicht (’s avonds) als het koud is en in de zomer als het té heet is in huis. En open om het daglicht binnen te laten zodat je minder stroom verbruikt.

Kachels slim gebruiken

In elke ruimte van een huis zijn er tegenwoordig radiatoren geplaatst. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om ze overal te laten branden, maar is dat niet een beetje zonde? Slaapkamers en andere ruimtes waarin je weinig komt, kun je net zo goed op een lagere temperatuur verwarmen. Of gewoon helemaal niet. Al is het op dagen waarop het vriest wel verstandig om de temperatuur op minimaal vijftien graden te houden. Anders is er een risico op bevroren leidingen, en daardoor kunnen deze knappen. Een situatie waarin je je niet wilt bevinden. Verlaat je de woning voor een langere tijd? Zet de temperatuur wat lager. Elke graad lager zorgt voor een besparing van zo’n zes procent. Wil je de warmte die een kachel afgeeft beter behouden? Plaats dan radiatorfolie achter de radiatoren. Hierdoor gaat er minder warmte verloren via de buitenmuren.

Ventileer je woning

Het klinkt misschien tegenstrijdig; koude (of warme) lucht het huis in laten, daardoor wat warmte laten ontsnappen waarvoor wordt gestookt en daarmee energie besparen. Toch zorgt een goede ventilatie voor een lager energieverbruik. Belangrijk is dat het ventileren goed wordt gedaan en dat je weet dat er een verschil bestaat tussen ventileren en even luchten. Luchten is het raam even openzetten, ventileren gebeurt continu. Bijvoorbeeld door roostertjes. Door het ventileren ontstaat er energieverlies, maar alsnog zorgt ventileren voor een lager verbruik. Hoe? De lucht in huis is vaak vochtiger dan de buitenlucht, en vochtige lucht kost meer energie om te verwarmen dan een drogere lucht. Wil je weten hoe hoog de luchtvochtigheid in jouw woning is? Neem dan een hygrometer, die meet de relatieve luchtvochtigheid. Komt deze boven de zestig/zeventig procent, dan is het verstandig om te ventileren. En of de vochtigheid in huis nou hoog of laag is… ventileren draagt ook bij aan de gezondheid; een huis waarin geen doorstroom aan frisse lucht is, is ongezonder. De lucht is namelijk vervuild en er ontstaan sneller schimmels.

Zoals je kunt zien, zijn bovenstaande ingrepen niet een heel grote moeite. Het zijn ook handelingen die geen, tot weinig, geld kosten. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om te proberen deze tips door te voeren.

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)