Waarom is onze armoe keuken zo armoedig?

lekker koken

“Waarom”, peinsde ik op een zonnige morgen is lekker koken“is de Italiaanse of Spaanse armoe keuken wel mogelijk en in de nederlandse niet?

Als je aan de armoekeuken denkt, moet je natuurlijk wel minstens 50 jaar terug denken.
Hoewel we ook nu armoe kennen (en steeds meer), was er in die tijd natuurlijk veel minder te krijgen.

Avocado’s en ananas waren ongehoorde luxe goederen, om maar eens een voorbeeld te noemen.
Maar heb je die echt nodig, om lekker te koken? Nee dus.
Om lekker te koken, heb je kruiden nodig, een beetje fantasie en een beetje tijd…

Lekker koken vraagt om kruiden

In de landen rond de Middellandse Zee, groeit de tijm en rozemarijn gewoon in het veld. Een pot basilicum staat naast de voordeur, dat zijn smaakmakers van de eerste orde en die hadden wij hier 40 jaar geleden niet.
Maar we kenden wel peterselie, selderij, lavas (de maggiplant) er waren laurierblaadjes, nootmuskaat noten, potjes kaneel en er was mosterd. Er was zelfs kerriepoeder (al geef ik toe dat dat geen beste kerriepoeder was) Kortom: vijftig jaar geleden, toen de armoe keuken nog troef was, waren er smaakmakers genoeg om ook lekker te koken…

Ze deden het gewoon niet!

Kruiden volgens een vast patroon

Onze (groot)moeders strooiden de kaneel over de appelmoes, de nootmuskaat over de sperzieboontjes en het laurierblaadje ging in de hachee en de rodekool. Een echte waaghals kookte avontuurlijk en maakte een bloemkoolsausje met kerrie.
Als je worteltjes kocht kreeg je er een takje peterselie bij, mijn moeder knikkerde het zonder mankeren in de vuilnisbak.

Koken tot het moes is.

Groenten werden lang gekookt, waarom weet ik niet, zeker niet om er meer smaak aan te geven…
Dat je de kool ook kon stoven, dat zal wel, maar niemand deed het… Aardappelen werden gekookt en het restje werd opgebakken op kliekjesdag. Onze grootmoeders hadden ovens, maar dat je daar de piepers heel smakelijk kon bereiden, dat was onbekend. Stamppot na stamppot kwam uit de Hollandse keuken, best goed te eten voor een keertje, mara omdat nu lekker koken te noemen, gaat mij te ver.

Lekker koken, het had wel gekund…

Als ik alles op een rijtje zet, hadden onze grootmoeders echt wel de mogelijkheid om ondanks hun beperkt budget en de mindere mogelijkheden als je het vergelijkt met nu, om lekker te koken.
Lekkerder en gevarieerder dan ze deden in ieder geval.

Waarom, o waarom deden ze het dan niet?
lees ook: uit de armoekeuken Sloppy Joe

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)