Het verhaal van de talenten

talenten

In de bijbel Matteus 25: 14-30 op precies te zijn, staat het verhaal van de talenten.

Voor je nu denkt: als zij gelovig is geworden, stop ik verder wel met lezen….Ik ben volkomen onkerkelijk, al vanaf mijn geboorte. Maar mijn ouders, mijn moeder met name, vonden dat ieder mens kennis moest hebben van wat er in de bijbel staat. Omdat het een boek is dat in onze maatschappij nu eenmaal van grote betekenis is. Die bijbel komt nog  steeds, in vele vormen terug. In de literatuur, in onze wetgeving, in spreekwoorden, in onze manier van denken.

Het was een wijs besluit van mijn moeder en ik heb er nog steeds veel plezier van. Wat heeft dit alles met talent te maken, begin je je waarschijnlijk af te vragen.

Een goed gesprek over talenten

Onlangs had ik met een vriendin een goed gesprek over talent en het gebrek aan talent in Holland got talent. ( Daarover  een andere keer meer. ) Dit gesprek deed me denken aan het bijbel verhaal van de talenten.

Het verhaal, komt  kort geproken hier op neer: Een man gaat op reis en geeft zijn drie bedienden ieder een aantal talenten. Met geen andere opdracht dan er goed voor te zorgen. De twee dienaren die veel talenten hebben gekregen weten deze te verdubblen. De dienaar met de minste talenten is boos dat hij zo weinig heeft gekregen, begraaft de boel en gaat wat anders doen.

Als de man terug komt, beloont hij de dienaren die de talenten hebben verdubbeld en bestraft de dienaar die de boel heeft begraven…

Als puber wist ik best dat talenten voor geld stond en ik vond het een vreselijk verhaal. Hippie als ik was ( Was? Ben !) vond ik het zo afgrijselijk wanneer je alleen maar goed genoeg was als je nog meer geld binnensleepte…Kapitalisme! Bah….

Nu kijk ik er anders tegenaan. Ik lees voor talent, niet langer geld. Maar letterlijk: talent. Dat wat je goed kan. Los van of het nu zingen is of rekenen.

En dan realiseer ik me, dat die boodschap van 1000-den jaren geleden misschien niet is: verdien zo veel mogelijk geld, maar : zet je talent in. Doe er iets mee, werk eraan, daar word je gelukkig van…

nog meer Goed advies

like Like
Like
2
11 antwoorden
 1. Annelies
  Annelies zegt:

  Ooit las ik het volgende commentaar: de dienaar met 1 talent was doodsbang voor zijn baas. Uit angst om iets fout te doen begroef hij zijn talentje, zodat hij het onbeschadigd terug kon geven. Die verlammende angst van de dienaar heeft me wel even bezig gehouden. Moraal voor mij: gewoon gaan en zien waar je uitkomt

  Beantwoorden
 2. Janet | thatonetime
  Janet | thatonetime zegt:

  Leuk om te lezen. Helaas verkiezen vele mensen om ons heen voor kapitalisme waardoor het talent vaak niet eens aan de orde komt. Zo zonde. Wat je zegt… Zet je talent in en word er vooral gelukkig van!

  Beantwoorden
 3. Claudia Struijck
  Claudia Struijck zegt:

  Ik heb drie jaar geleden mijn talenten ingezet en het is het beste wat me is overkomen. Ben nog noooit zo gelukkig geweest met wat ik doen. Bedankt voor deze inspiratie

  Beantwoorden
 4. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Dit is een bekend bijbelverhaal voor me, waar ik vaak aan denk. Voor mij waren de talenten altijd wel echt talenten: dingen die je goed kunt. En dat je die moet gebruiken en niet ‘begraven’.

  Beantwoorden
 5. Julie
  Julie zegt:

  Wat mooi dat je zo’n Bijbelse tekst en betekenis kan omzetten tot iets hedendaags! Het is inderdaad zo dat moeite loont en dat hard werken binnen je talent je veel kan opleveren! :-)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)