fbpx
Vrouw en geluk

Het verhaal van de talenten

talenten
Felice
Geschreven door Felice

In de bijbel Matteus 25: 14-30 op precies te zijn, staat het verhaal van de talenten.

Voor je nu denkt: als zij gelovig is geworden, stop ik verder wel met lezen….Ik ben volkomen onkerkelijk, al vanaf mijn geboorte. Maar mijn ouders, mijn moeder met name, vonden dat ieder mens kennis moest hebben van wat er in de bijbel staat. Omdat het een boek is dat in onze maatschappij nu eenmaal van grote betekenis is. Die bijbel komt nog  steeds, in vele vormen terug. In de literatuur, in onze wetgeving, in spreekwoorden, in onze manier van denken.

Het was een wijs besluit van mijn moeder en ik heb er nog steeds veel plezier van. Wat heeft dit alles met talent te maken, begin je je waarschijnlijk af te vragen.

Een goed gesprek over talenten

Onlangs had ik met een vriendin een goed gesprek over talent en het gebrek aan talent in Holland got talent. ( Daarover  een andere keer meer. ) Dit gesprek deed me denken aan het bijbel verhaal van de talenten.

Het verhaal, komt  kort geproken hier op neer: Een man gaat op reis en geeft zijn drie bedienden ieder een aantal talenten. Met geen andere opdracht dan er goed voor te zorgen. De twee dienaren die veel talenten hebben gekregen weten deze te verdubblen. De dienaar met de minste talenten is boos dat hij zo weinig heeft gekregen, begraaft de boel en gaat wat anders doen.

Als de man terug komt, beloont hij de dienaren die de talenten hebben verdubbeld en bestraft de dienaar die de boel heeft begraven…

Als puber wist ik best dat talenten voor geld stond en ik vond het een vreselijk verhaal. Hippie als ik was ( Was? Ben !) vond ik het zo afgrijselijk wanneer je alleen maar goed genoeg was als je nog meer geld binnensleepte…Kapitalisme! Bah….

Nu kijk ik er anders tegenaan. Ik lees voor talent, niet langer geld. Maar letterlijk: talent. Dat wat je goed kan. Los van of het nu zingen is of rekenen.

En dan realiseer ik me, dat die boodschap van 1000-den jaren geleden mischien niet is: verdien zo veel mogelijk geld, maar : zet je talent in. Doe er iets mee, werk eraan, daar word je gelukkig van…

nog meer Goed advies

Like

Over de auteur

Felice

Felice

11 reacties

Geef een reactie