What’s app manieren : hoe snel geef je antwoord via de What’s app

groeps WhatsApp

Nieuwe tijden, nieuwe omgangsvormen: wat zijn goede What’s app manieren?

Al die nieuwe media zijn gewoon leuk ! en de mobiele telefoon is nog leuker.
Als je zo als ik nog bent van de tijd dat de telefoon in een ijskoude gang ging, dan ben je echt blij met een telefoon die overal is waar jij bent.

Tijd voor What’s app manieren

En wat ik nog veel leuker vind: al die nieuwe apparaten en mogelijkheden, vragen ook van ons een manier van omgaan met elkaar te vinden. Vandaag tijd voor What’s app manieren.

In de tijd van Couperus en Joop ter Heul was het gebruikelijk het dienstmeisje op pad te sturen met een visitekaartje. Dat gaf ze dan af bij het dienstmeisje van vrienden/kennissen/familie, die wisten vervolgens exact binnen hoeveel dagen zij weer moesten reageren. Wij moeten het helaas met minder duidelijkheid doen.

Hoe snel reageer je op een What’s appje?

Volgens mij is dat volstrekt onduidelijk. Nu we leven  we – anders dan 100 jaar geleden – in een tijdperk van vrijheid-blijheid en iedereen moet het toch voor zichzelf weten. Iemand aanspreken op het feit dat hij niet binnen x aantal uren heeft gereageerd, dat doe je dus niet. Dat is een van onze ongeschreven omgangsvormen.

Het is natuurlijk reuze fijn, dat we allemaal vooral moeten doen wat we fijn vinden, maar ik moet bekennen dat ik er wel eens wat nerveus van wordt.

Een voorbeeld: ik stuur een apje aan een goede vriend, met de vraag om samen eens wat af te spreken. Dank zij de Big Brother in stellingen van What’s app, zie ik dat mijn apje is aangekomen en even later zie ik dat het gelezen is. En dan gaat een week voorbij zonder dat ik antwoord krijg…Daar word ik dan lichtelijk nerveus van…

voorstel

Persoonlijk reageer ik als ik het appje lees. Het kan gerust zijn, dat ik zeg: “sorry, ik heb het erg druk, ik kom hier op terug” maar ik laat in ieder geval merken dat de zender gezien is.
Een andere methode wanneer je niet lastig gevallen wil worden door appjes, is de leesnotificatie uitzetten. De ander ziet dan alleen dat het bericht is aangekomen, maar niet of je het gelezen hebt. En hoeft zich dus niet af te vragen waarom er geen antwoord komt…

Zou dat de nieuwe ongeschreven regel kunnen worden? Wat denk je ?

lees ook eens : door de mand vallen

like Like
9 antwoorden
 1. Dhini
  Dhini zegt:

  Ik vind WA erg handig dan telefoongesprek (niet zo helder meestal door geluidjes). Ohh ik wist het niet dat leesnotificaties kan uitzetten. Misschien doe ik ook dat

  Beantwoorden
 2. Rory
  Rory zegt:

  Alleen als je die leesnotificaties uitzet, betekent dat ook dat je het bij anderen niet meer kunt zien. Dat is wel lastig. Ze zijn handig, maar tegelijkertijd ook vervelend omdat veel mensen aannemen: gezien is reageren. En dat moet iedereen natuurlijk voor zich weten. Toch denk ik dat er een tendens is in deze tijd dat min of meer verwacht wordt dat je stante pede reageert. En dat is nooit een goed idee (vind ik).

  Beantwoorden
 3. Monique
  Monique zegt:

  Ik reageer vaak wel snel. Zeker in deze tijd zou dat best kunnen. Of desnoods even een berichtje dat je het gelezen hebt en er later op terug komt. Ik heb mijn vinkjes nog niet uit staan. MAar denk daar wel eens over na.

  Beantwoorden
 4. Joyce - SomedayTodayNL
  Joyce - SomedayTodayNL zegt:

  Ik heb laatst gezien en vinkjes uitstaan. Ik ben van mening dat als ik even geen behoefte heb om te reageren ik dat ook niet hoef te doen.

  Beantwoorden
 5. Manon
  Manon zegt:

  Nou ja kijk, je leeft nu in een snelle wereld. En ik vind het eigenlijk niet netjes worden als iemand keer op keer je een week lang laat wachten.

  Even een ‘ben super druk, kom er op terug’ appje kost zero moeite.

  Beantwoorden
 6. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik vind dit een lastige. Mijn jongste dochter heeft het opgelost door de blauwe vinkjes uit te zetten zodat niemand meer kan zien wanneer ze online was en of ze een bericht heeft gelezen. Zelf heb ik dat nog niet gedaan.

  Beantwoorden
 7. Krystle/Batboy
  Krystle/Batboy zegt:

  Super irritant vind ik het als ik zie dat het gelezen is en niet direct word gereageerd. Zelf reageer ik altijd heel snel haha. Vind het ook irritant als iemand de blauwe vinkjes heeft uitgezet

  Beantwoorden
 8. rachel
  rachel zegt:

  hier is het reageren als het belangrijk is en als het niet zo is dan reageer ik niet gelijk en soms vergeet ik het ook gewoon hahha en dan zal je ze horen hoor lol

  Beantwoorden
 9. Xiana
  Xiana zegt:

  Zelf gebruik ik heel zelden What’s App en nog steeds Messenger (wat blijven hangen in gewoontes :-) ) maar hier heb ik hetzelfde probleem wat betreft leesbevestiging. Gelukkig kan je hier ook werken met Unseen zodat de andere persoon niet altijd een melding krijgt als je het bericht hebt gelezen. Soms heb je inderdaad gewoon geen zin of tijd om direct ergens op te reageren.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)