Nieuw jaar, nieuwe kansen

jaar

Het is misschien de meest afgezaagde zin die je kan bedenken om het nieuwe jaar in te luiden. Het is zo ontzettend afgezaagd omdat het zo waar is.

En kom nou alsjeblieft niet aan zetten met: “elke dag biedt nieuwe kansen”, “ik heb me alleen voorgenomen geen voornemens te hebben”. Blablabla. Allemaal onzin.

een momentje per jaar

Het is heerlijk om een vast punt in het jaar te hebben waar je min of meer automatisch, een tikkie gedwongen, stilstaat bij wat je de afgelopen 12 maanden hebt bereikt. En wat je de komende 12 maanden nog meer wil bereiken.
Het is een beetje je overgangsrapport op school. Dat kreeg je ook of je wilde of niet. En dat gaf pijnlijk duidelijk aan of het afgelopen jaar voldoende had gescoord…

En daar staan we nu dus ook met zijn allen. Het rapport in de hand. En de vraag is: wat ga je er mee doen?
Eigenlijk is dat een hele leuke vraag om te stellen. Een vraag om eens rustig voor te gaan zitten.
Om over na te denken. De vraag is- en ik overdrijf niet- van levensbelang. Laat ik uitleggen waarom.

nu en later


Kijk eens om je heen naar mensen die met pensioen gaan. Dan zie je dat er twee groepen zijn:
 Dit is groep 1: Binnen een jaar tijd zijn ze drie jaar ouder. Ze worden traag en mopperig, ze lijken niet veel leuks meer in hun leven te hebben. Ze weten niet zo goed wat ze met hun tijd aan moeten. Het is allemaal al snel teveel en vroeger was alles leuker. Ze zijn vergeten doelen te stellen in hun leven…
Dit is groep 2 : Ze omarmen het feit dat de werkklok niet langer hun levensritme bepaald. Ze springen rond een uurtje of zeven uit hun bed, klaar om deze dag vol aangename verplichtingen te beginnen.
Ze pakken een studie op, een hobby die is blijven liggen omdat er – toen de kinderen klein waren – geen tijd voor was. Niet zelden nemen ze bestuursfuncties op zich in een vereniging waar ze al jaren lid van zijn.
Ze zijn gewend om doelen te stellen…

We willen allemaal graag tot groep 2 behoren. En dat lukt ons, als we  ieder jaar minstens een keer, stilstaan bij wat we willen bereiken. Bij wijze van oefening voor later.

lees ook eens: leuke dingen in Coronatijd

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)