Over de toeter gesproken

toeter

Er zijn van die woorden, die, als je er over na gaat denken eigenlijk heel raar zijn.
Het woord toeter is daar een van. Op zoek naar de herkomst van het woord toeter

Toeter?


De klank en betekenis van toeter horen bij elkaar.
Als je toeter zegt, dan hoor je ook een toeter. Toet-toet…
Kleine kinderen zijn dol op het geluid. En terecht, het is gewoon een lekker geluid om te maken.
Probeer het maar eens, gewoon als niemand kijkt. Of als je met een paar peuters met autootjes in contact komt..

Auto Toet ??


Wat ik zo vreemd vind, is dat wij dat Toe-toeeeet aan auto’s hebben vastgeplakt. Toeter is een ander woord voor claxon. En we moeten toch al veel eerder in de geschiedenis Toetoehhhht, geroepen hebben, lang voor we auto’s hadden? Ik besluit op zoek te gaan naar de oorsprong van het woord: Toeter

Natuurlijk raadpleeg ik als eerste het Algemeen Nederlands Woordenboek, een boek dat je gewoon voor je plezier eens zou moeten open doen en op een willekeurige bladzij gaan lezen. En wat leer ik deze keer, het woord toeter heeft maar liefst 25 betekenissen !
Nu wist ik wel dat het straattaal is voor volslagen dronken, maar dat het ook mannelijk geslachtsorgaan kan betekenen, dat was dan weer nieuw voor mij..
Ik zeg toch: leuk boek dat Algemeen Nederlands Woordenboek

verklaring nr 19

Maar wat te denken van deze verklaring, nr  19? Muziekinstrument uit de familie der koperblazers, zoals de trompet, de trombone en de tuba; koperblaasinstrument.

Dat zegt mij toch dat de mens toeterde alvorens de auto toeterde. Want hoornblazers zijn een flink stuk ouder dan auto’s. Maar hoe oud is het woord toeter?
Volgens mij hebben mensen sinds het ontstaan van de mensachtigen al ontdekt dat je stem versterkt wordt wanneer je je handen aan je mond zet. Van de handen naar een opgerold blad ( een  bananenblad of zo ) dat kan geen grote stap geweest zijn. En van een blad naar een hoorn ( van een buffel ofzo )kan ook niet moeilijk zijn.

De mens toetert volgens mij sinds mensheugenis, maar sinds wanneer noemen we het een toeter????

lees ook eens: Stoelpoot

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)