fbpx
Huis en tuin

Liegbeest.

liegbeest
Felice
Geschreven door Felice

Elk jaar rijkt de stichting Wakker Dier de prijs Liegbeest van het jaar uit.
je zal hem maar winnen….

Persoonlijk ben ik van mening dat een mens gerust een stukje vlees mag eten. En wel twee ook. ( op een been kan je niet leven niet tenslotte ) Maar  een stukje vlees ( of twee ) is iets anders dan elke dag grote lappen vlees op je bord. En als je enige criterium voor het vlees op je bord de prijs is, dan ben je niet goed bezig. En dat zien we om ons heen: plofkippen, plof eenden, plof koeien…Allemaal het gevolg van veel en goedkoop vlees willen eten.

Omdat producenten heel goed weten dat wij mensen vlees willen eten zonder gewetensbezwaren, stellen ze de herkomst van onze lappen vaak vriendelijker voor dan het is.

Dat is helemaal niet raar of schandelijk. Dat is het spel. De verkoper roept: “mevrouwtje, zulke lekkere pruimen heeft u nog nooit gegeten” en het is aan ons mevrouwtjes, de rotte pruimen in de stapel te spotten. Ik zie het als een sport.

In dat opzicht ben ik Wakker Dier dankbaar: zij heeft een beter oog voor rotte pruimen dan ik.

Maar dat is niet de enige reden waarom ik blij met ze ben. Wat ik geweldig vind, is dat ze het woord Liegbeest in het spel hebben gebracht.

Het is een oud woord….

Het is een oud woord. Weet je nog? We riepen het op het schoolplein naar elkaar: LIEGBEEST!! En als je dat zei, nou dan was het menis! Dan was je echt heel boos en heel erg van je gelijk overtuigd.
De milde variant was : Jokkebrok! Maar dat was meer als iemand de boel aan mekaar fantaseerde.

In deze tijd van politiek correcte termen, waar we uitspraken altijd in een context moeten zien ,waar men sorry zegt en dan weer vrolijk doorgaat met waar men mee bezig was, is een duidelijke term als LIEGBEEST  zo heerlijk concreet.

Stel je toch eens voor : Heeft de minister met Poetin in een dascha gezeten ??? hahaha Jokkebrok!

Worden we , volgens de minister president, allemaal rijker als de dividend belasting wordt afgeschaft?  Liegbeest !!

Helder toch ? Waarom doen we dat niet gewoon!

lees ook Archaische woorden

Like

Over de auteur

Felice

Felice

10 reacties

Geef een reactie