Geld stinkt niet en voor niets gaat de zon op

geld

Het zal jullie helemaal niet verbazen maar er zijn honderden uitdrukkingen over geld.

Ja geld is nu eenmaal belangrijk in onze samenleving en dat  is niet bepaald gisteren ontstaan. Dus geen wonder dat we er veel uitdrukkingen mee hebben. We hebben alle tijd gehad om ze te verzinnen.

Hoewel er heel veel leuke utdrukkingen over geld zijn: bijvoorbeeld een gek en zijn geld zijn nooit lang samen. ( die is toch hilarisch) vind ik die uitdrukkingen waar het woord geld niet in voorkomt het leukst

Zoals de – inmiddels niet meer toepasselijke uitdrukking: de lamp hangt scheef.
Die komt nog uit de tijd van de petroleum lampen. Als het huishoud geld op was en er dus geen geld was om de lamp van voldoende petroleum te voorzien, hing men die lamp wel eens een beetje scheel. In de hoop dat de lont ( die de olie naar de lamp leidde) dan nog net genoeg petroleum kon opzuigen om toch voor een beetje licht te zorgen.

meer uitspraken over geld

Een andere hele leuke uitspraak vind ik: het is een dronkenmansgebed. Moet ik nog uitleggen? Nou…Ik gebruikte die uitdrukking laatst toen ik wat munten uit mijn portemonnee schudde, in een poging gepast te betalen. Ik werd verbijsterd aangekeken. Snap je dat? Ik vind het zo’n beeldende uitdrukking: ik zie die straal bezopen zeeman voor me, die wanhopig al zijn zakken doorwoelt, in de hoop nog net dat kleine beetje geld te hebben voor een, een echt nog een laatste biertje.

Er zijn ook gezegdes, hoewel minder voor zover ik het kan vinden, die bedekt gaan over veel geld hebben.
Wat denk je van: wie het breed heeft, laat het breed hangen? Vroeger had ik daar bepaaldelijk vreemde gedachten bij…Er zijn tenslotte mannen die  graag het een en ander breed etaleren.
Maar daar komt die uitdrukking niet vandaan.
Deze uitdrukking komt uit Amsterdam, waar je in de 17de eeuw belasting betaalde per raam in je huis…
Hoe meer ramen, hoe breder je huis…snap je hem… als je veel geld hebt, kan je het breed laten hangen. En dat deden ze dan ook !

lees ook eens mijn artikel over omgevingslawaai

en lees: waar dokken we voor zonder na te denken

like Like
7 antwoorden
 1. Caroline
  Caroline zegt:

  Ik hoor het mijn schoonmoeder vaak zeggen, wie het breed heeft laat het breed hangen. Leuk om nu te weten waar deze uitdrukking vandaan komt.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)