Laten we het eens over mensendingen hebben

mannen en vrouwen

over mannen en vrouwen en de dingen die we doen….

Onlangs is een Amerikaanse presentatrice verguisd omdat ze grapjes maakte over het feit dat het Engelse prinsje George balletles zou krijgen.
Hoe durfde ze! En wereldberoemde balletdanser vertelde dat dit soort opmerkingen gewoon als pesterij mocht worden beschouwd en dat hij er zijn hele leven al last van had.

mannen en vrouwen dingen


Ik vraag me af of de commotie ook zo groot zou geweest als het jongetje niet de derde in rij voor de troonopvolging van Engeland geweest zou zijn. Eigenlijk denk ik dat de grapjes dan ongemerkt voorbij zouden gaan…We delen zaken nu eenmaal met het grootste gemak in, in mannen en vrouwen zaken.

We kunnen niet dingen niet indelen. Wanneer we in ons hoofd geen categorieën en tegenstellingen hebben, wordt denken behoorlijk lastig. Groot staat tegenover klein, dik tegen over dun, rijk tegenover arm, donker bestaat dankzij licht en zo kan ik nog wel even doorgaan. Rood is een kleur, een appel een vrucht, een aap een dier.

Het is dus helemaal niet raar dat wij activiteiten ook indelen. Dat maakt het leven overzichtelijk. Een tegenstelling is wat het is: een tegenstelling, het kent geen waarde. Donker of licht, eb of vloed, we hebben beiden nodig.
Ook categorieën zijn waardevrij: een kleur is geen beest, niks aan de hand.

mannen die vrouwendingen doen

Maar terugkomend op het prinsje: bij mannen en vrouwen dingen ligt dat ineens heel anders.
Mannen horen geen vrouwendingen te doen. Vrouwen mogen eigenlijk ook geen mannen dingen doen. Maar wij vrouwen hebben ons daar harder tegen verzet dan de mannen. En hoewel we er nog lang niet zijn ( voorbeelden te over, die vul je zelf maar in ) beginnen we wel op te schieten.
Mannen heb ik tot op heden niet zien demonstreren voor hun recht op make-up of balletles.

Zou het helpen als we de categorie mannendingen en vrouwendingen af schaffen? En het gewoon mensendingen te noemen. In plaats van dierendingen, bijvoorbeeld? Ik denk het niet. Het zou een kunstmatig onderscheid worden, waar niemand echt in gelooft.

Geen mensendingen dus. Maar mannen en vrouwendingen. En het maakt werkelijk niet uit of een man dan wel een vrouw ze uitvoert.

Hoe vinden we die?

like Like
9 antwoorden
 1. Janet
  Janet zegt:

  Vaak zeggen we dat we al zo ver zijn in dat hele emancipatie gedoe en de mensendingen. Maar vaak als het erop aankomt valt het toch vies tegen en denken mensen zo gemakkelijk in hokjes inderdaad. Niet eens altijd bewust denk ik.

  Beantwoorden
 2. Mandy
  Mandy zegt:

  Weet je, ik weet niet of het helemaal bij deze blog aansluit maar als klein meisje speelde ik graag met autotjes etc maar ik voelde me dan al snel anders want dan moest ik bij het jongens speelgoed kijken, op televisie heb je ook een zender met als slogan “ meer voor mannen “ , alles wat daar op is, is helemaal mijn ding. En door dat soort kleine dingen heb ik wel de ballen gekregen om mijn droom op te volgen en de mannenwereld in te stappen maar wat heb ik me lullig kunnen voelen omdat ik vaak bij de jongensafdeling etc te vinden was

  Beantwoorden
 3. Bettie
  Bettie zegt:

  Wij, mensen, denken gewoon teveel in hokjes. Ik probeer niet zo te denken maar soms betrap ik mezelf er wel op dat ik het onbewust doe. Ondanks dat ik een groot voorstander ben dat iedereen doet waar hij/zij zin in heeft. Komt er ook een beetje door dat je daarmee opgroeit met die ideeën/hokjes.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)