Hoe ontstond #metoo?

#metoo

Veel van jullie denken waarschijnlijk dat #metoo op social media is ontstaan. Dat is niet helemaal waar.

Op social media groeide zij uit tot de beweging die ze nu is.  Vaak vervloek ik social media: om haar onechte Instagramfoto’s, om haar gerel op Facebook, om de stroom van onware trol berichten om dat en om veel meer. Maar ze heeft niet alleen slechte kanten, die social media, of laten we zeggen: every cloud has a sliver lining. De groei van #metoo kunnen wij vrouwen maar al te goed gebruiken in deze barre tijden.

Hoe begon #metoo

 De term  werd voor het eerst gebruikt door Tarana Burke, een advocaat voor vrouwen. Zij introduceerde deze term in 2006 om vrouwen te steunen, om hen te laten weten dat ze niet de enige waren die misbruikt en verkracht waren. Dat er veel vrouwen zijn, die hetzelfde is overkomen.

Dapper en verstandig. Immers iedere vrouw die verkracht is, denkt dat het haar eigen schuld is, dat ze niet dit en wel dat had moeten doen….En…dat ze er maar beter niet over kan praten. En zo blijven vrouwen alleen in een kringetje ronddraaien met hun ellende.

Het was dapper en verstandig van Tarana Burke om een signaal van herkenning te zoeken, dat vrouwen aan elkaar konden geven.
Time Magazine benoemde Tarana in 2017 tot Persoon van het jaar en ze kreeg de Ridenhour prijs voor moed.

2017, het jaar van de grote ommekeer

Er gebeurde meer in 2017. Eigenlijk gebeurde er een aantal dingen tegelijk, die er voor zorgden dat #metoo begon te groeien.
1) In de New York Times werd een artikel gepubliceerd over het seksuele wangedrag van de film producent Harvey Weinstein met name de actrices Ashley Judd en Rose McGowan waren meer dan duidelijk.
2) In diezelfde tijd plaatste de actrice Alyssa Milano een tweet waar ze  – zonder zich bewust te zijn van de herkomst van de oproep vrouwen opriep # metoo te retweeten als ook zij lastig waren gevallen

Binnen twee dagen was dit meer dan een miljoen keer gebeurd.
# metoo werd in 2006 geboren en was 11 jaar later sterk en volwassen.

Lees ook: een stille meerderheid heeft mij gevraagd

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)