over de aardpeer gesproken

aardpeer

lust jij een aardpeer?

een spelletje

In een van die spelletjes, die je soms op fora of Faceboek speelt vroeg ik: lust je aardpeer ? Het antwoord was, en dat was niet onlogisch, nog nooit gegeten.

De aardpeer hoort echt tot de vergeten groenten en dat is jammer wat het is een heerlijke knol. Die ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd wordt, wel een stukje sjieker dan aardpeer, is het niet. De knolletjes zien er heel onooglijk, als ik eerlijk ben, bijna oneetbaar uit. Helemaal niet zo’n mooie naam waardig. Laten we hem gewoon maar peer blijven noemen.

De aardpeer houdt zijn potentie verborgen

Maar….laat je door dat uiterlijk niet misleiden!
Als ze nog heel vers zijn, kun je ze schillen, snipperen en door de sla mengen: ze hebben een heerlijke nootachtige smaak. In plakjes gefrituurd of gebakken zijn ze ook heel lekker.Je kunt ze natuurlijk ook koken, maar persoonlijk vind ik dan dat ze veel van hun speciale zachte nootachtige smaak verliezen.

Hoe gezond is een aardpeer

De aardpeer lijkt op de aardappel maar bij aardappelen wordt zetmeel omgezet in suikers, bij aardperen gaat het om de iets zoeter smakende stof, inuline. Die inuline maakt deze knollen interessant voor diabetici, omdat bij de vertering van inuline geen (voor diabetici moeilijk afbreekbare) glucose vrijkomt. Daarnaast bevat aardpeer ook nog biotine (een vitamine), calcuim, silicium, ijzer en natrium (mineralen)
( bron Plazilla)

En nog even een persoonlijke noot: sommige mensen krijgen wat last van vrolijk werkende darmen
(de peer is laten we zeggen: flatulentie bevorderend ), wanneer ze teveel rauwe aardpeer eten.

Hoe kom je er aan

Je kunt ze over het algemeen kopen in een bio winkel. Maar je kan ze natuurlijk ook zelf telen. Stop er een keer eentje in de grond en je hebt jaren lang aardperen….En niet bij mij komen klagen dat je ze de tuin niet meer uit krijgt! Ik heb je gewaarschuwd.

Daarom staan ze ook niet in mijn moestuin. Maar ze staan wel in de moestuin van Jan en Anneke, en die lieverds laten ons in hun overvloedige oogst meedelen

Ik zou zeggen: probeer hem eens: de aardpeer

like Like
8 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)