Dat was de verkeerde vraag, mijnheer van de Shell

shell

Op 26 mei 2021 heeft de rechtbank geoordeeld dat Shell zich moet houden aan het Akkoord van Parijs. Dat zij dat dit onvoldoende doet en dat ze als de gesmeerde bliksem de zaken in orde moet maken. Iedereen blij, eindelijk was er een manier gevonden om een multinational te dwingen zich daadwerkelijk aan klimaatafspraken te houden.

de mensen van Shell waren niet blij

Zei ik iedereen blij? Nee natuurlijk was niet iedereen blij. De mensen van Shell, waren helemaal niet blij. Ze vonden het oneerlijk en onbegrijpelijk allemaal. Een topman van Shell, kwam  dat uitleggen in het programma Nieuwsuur.
Ik vraag me dan altijd af, of die topmannen grenzeloos naïef zijn, of grenzeloos arrogant.
De presentatoren van Nieuwsuur vallen niet in dankbaar katzwijm van hun stoel, omdat ze hier een BN-er (Bekende Nederlander) of een BP-er (Belangrijk Persoon) in de studio hebben. Bij Nieuwsuur gaat het om waarheidsbevinding.

De presentatoren zijn altijd enorm goed op de hoogte en durven kritisch door te vragen. Dat is voor de gasten niet altijd even gemakkelijk, zal ik maar zeggen. Dus als zo’n topman van Shell daar zit, die vast geen domme jongen is, anders was hij geen topman geworden, moet hij toch weten dat het vuur hem na de schenen zal worden gelegd.

Dat gebeurde; hem werd gevraagd waarom Shell de klimaat doelen maar niet haalde. De topman vouwde de handen samen en sprak: “wij hebben enorm veel onderzoek gedaan, naar allemaal soorten energie. Wij hebben, zou je kunnen zeggen, heel veel potjes op het vuur gezet, om uit te zoeken wat bij ons paste….” En daar verloor ik het betoog omdat iets mij niet lekker zat, maar ik wist niet wat…

Pas de volgende ochtend begreep ik het. Shell hoeft helemaal niet uit te zoeken wat het beste bij hen past. Dat weten ze al zolang ze bestaan!! Fossiele brandstof!

Beste topman van Shell, waarom was de vraag niet: wij zijn uit gaan zoeken waar we nog meer groot in konden worden?

like Like
8 antwoorden
 1. Jadis
  Jadis zegt:

  Ja ik vind het een lastig onderwerp omdat het allemaal voor en nadelen heeft, maar dat we de wereld op deze manier kapot maken is zeker een feit dus heel goed dat het groener gaat worden.

  Beantwoorden
 2. Rolf - HLVEV
  Rolf - HLVEV zegt:

  Wordt dan echt verwacht van Shell verwacht dat ze hun corebusiness gaan ontmoedigen bij klanten? Zodra ‘concurrenten’ met goede alternatieven komen worden ze gedwongen te veranderen. Tot die tijd zal er uit eigen beweging helaas weinig veranderen.

  Beantwoorden
 3. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Van Shell krijg ik doorgaans niet zo’n positieve indruk moet ik bekennen… Nogal winstsbelust en niet echt bezig met het milieu.

  Beantwoorden
 4. Janet
  Janet zegt:

  Ik kijk eigenlijk nooit nieuwsuur, maar ik houd ervan als presentatoren kritische vragen durven te stellen en niet snel tevreden zijn met een antwoord.

  Beantwoorden
 5. Jasmina
  Jasmina zegt:

  Ik denk dat ze niet naif zijn en ook niet arrogant. Ze hebben nou eenmaal een bepaalde functie waarin ze hun werkgever ook niet grenzeloos kunnen afvallen

  Beantwoorden
 6. Ralph
  Ralph zegt:

  Ik snap je punt in je blog goed, aan de andere kant weet ik ook dat er aan alternatieve energiebronnen ook heel veel nadelen kleven voor milieu of mensen die de grondstoffen moeten winnen. Dat daarbij vooral gezocht moet worden naar ‘besparen’ van energie door zowel consumenten als producenten, is daarom in mijn ogen de kern voor de klimaatdoelen, en de energiesoort veel minder.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)