In je kracht zetten….hoe bedoel u ?

kracht zetten

Van alle jeuk- uitdrukkingen is in je kracht zetten de ergste

Het is een modekreet, die ik al een tijdje niet meer gehoord heb, maar laatst vloog hij weer eens voorbij, terwijl ik net relaxt tv zat te kijken. Wel alle…!
Ik had me toch een moeite er nog een gezellige avond van te maken. Als ik me erger, dan wil ik eten, maar als ik eet word ik dik! Zo raak ik uit mijn evenwicht en dat allemaal door zo’n stomme kreet!

Waarom erger ik me aan “in je kracht zetten”?

Laat ik het zo zeggen: voor mij ligt deze opmerking op één lijn met een kreet als: win-win situatie en het woord uitdaging als je het over een handicap hebt.

Wij grossieren in wat ik noem: verhullende woorden. Bij een win-win situatie doen we net of iedereen er op vooruit gaat, maar in feite wordt het voor iedereen minder. Dan benoem ik nog het gunstigste geval, want heel vaak win jij en wil je mij doen geloven dat ik het ook leuk vind.

Wanneer je een handicap hebt, is het leven inderdaad een uitdaging. Het is niet makkelijk om in een rolstoel te leven, of om doof te zijn bijvoorbeeld, maar om die uitdaging nu als uitgangspunt te nemen. Kom op zeg: ieder mens zou toch bij voorkeur zijn eigen uitdaging willen uitkiezen!

Allemaal van die termen die iets leuk moeten maken wat het niet is. En van die termen vind ik “in je kracht zetten”  de ergste.
Het klinkt goed: in je kracht zetten. Een soort Star wars: may the force be with you (ik hou erg van Star wars)!
Wat betekent in je kracht zetten nu echt? Als ik jou in je kracht zet, dan had je die dus kennelijk niet zelf.

Dan had je dus mij nodig om jou daarin te zetten. En dan? Dan loop ik hard weg! Ik hoefde je toch alleen maar in jouw kracht te zetten? Ik hoefde je toch niet te leren, hoe je die kracht kan vasthouden, kan gebruiken, kan versterken? Elke Star wars kijker (en ook zij, die nog nooit een Star wars film gezien hebben) weet dat de force een kracht is.  En wel een kracht waarmee je moet leren omgaan en dat kost soms jaren.

Wanneer je  iemand in zijn kracht zet. En je vindt dat je dan klaar bent, dan doe je niets meer of minder dan haar enorm in de steek laten!

lees ook : weet jij wat schrijfkoks zijn?

like Like
17 antwoorden
 1. Julie
  Julie zegt:

  Wat een geluk dat deze slagzin niet meer dagelijks gebruikt wordt dan! :-) Ik vind het ook maar een rare uitdrukking en hou ook niet van loze woorden! Net zoals ik de kriebels krijg van ‘empowerment’, dat is hetzelfde maar dan vervat in één woord!

  Beantwoorden
 2. Manon
  Manon zegt:

  Is het heel erg als ik zeg dat ik nog nooit van deze hele uitdrukking gehoord heb? ;) Haha waarschijnlijk vonden de mensen om mij heen er hetzelfde van.

  Beantwoorden
 3. Isa
  Isa zegt:

  (moet de titel nu ‘hoe bedoelT u’ zijn?)
  In Vlaanderen wordt het ook maar zelden gebruikt. Begrijp het zelf ook niet helemaal, nogal vage context!

  Beantwoorden
 4. Lodi
  Lodi zegt:

  Ik ken deze zin helemaal niet, tenminste nooit gehoord. Ik vind hem ook niet zeggend en eigenlijk niets toevoegen. Wat je zegt, beetje Star Wars achtig haha.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)