Waarom zijn er zoveel spreekwoorden over de appel?

appel

An apple a day keeps the doctor away maaarrr…. bewaar vooral een appeltje voor de dorst. Wie weet kan je die appel nemen die niet zo ver van de stam valt….

Wat hebben we toch met die appel?

We schillen een appeltje met iemand en dat is dan waarschijnlijk net die ene rotte appel in de mand, die de rest te schand maakt…

Waarom schillen we een appeltje en geen peer?

Heeft het er mee te maken dat we geen appelen met peren mogen vergelijken?
Ik zou het niet weten….

Serieus vraag ik me af waarom we zo verschrikkelijk veel spreekwoorden hebben die allemaal met appels te maken hebben. Nooit een pruim, nooit een peer, toch ook allemaal oer-hollands en heel gezond fruit.
Dat er geen bes of kers in de spreekwoorden voorkomt, dat kan ik me wel weer voorstellen. Die zijn eigenlijk te klein om veel uit te richten. Het kan natuurlijk met iemand kwaad kersen eten zijn, maar daar heb je het al: dan praten we direct in het meervoud.

appel3

De Malus domestica

Waar komt die voorliefde voor de appel, de vrucht van Malus domestica  ( de Latijnse naam van appel ) toch vandaan?

Het zou kunnen omdat het een heel oude vrucht is,  in een archeologische opgraving in Medel (Tiel) werden in 2017 gesneden en gedroogde wilde appels van zesduizend jaar oud gevonden. Ik heb niet  kunnen  achterhalen of ze ook nog eetbaar waren.

Maar dat we de appel al zo veel duizenden jaren kennen, zal er vast mee te maken hebben dat de appel in onze taal zo’n grote rol speelt.
Het is ook een vrucht die je makkelijk kan drogen en die toch eetbaar blijft. In de tijd van voor de koelcellen en de conserven blikjes was dat absoluut een uitkomst.

En wisten jullie ( ik kwam er pas achter toen ik dit stukje ging schrijven) dat appelpitten cyanide bevatten? Geen reden om bang te zijn hoor, je moet ongeveer 250 gram ( gram dus he niet stuks) appelpitten opkauwen en doorslikken voor je aan overdosis appelpitten overlijdt…Dus erg dodelijk is een appeltje niet.

Tenzij je natuurlijk Sneeuwwitje heet en de boze stiefmoeder je een giftige appel aanbiedt….

appel

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)