De negen vrouwen

negen vrouwen

De negen vrouwen in het Hooggerechtshof

Ruth Bader Ginsburg was een van de twee vrouwelijke rechters van het Hooggerechtshof in Amerika. Vergis je niet in de taak van dit instituut.  Zij behandelen alleen zaken die in hoger beroep gaan. En dan nog  voornamelijk  geschillen over de uitleg en grondwettelijkheid van de handelingen en van wetten, die door het Congres of door afzonderlijke staten ingevoerd zijn.
Kortom het Hooggerechtshof vertelt hoe de grondwet geïnterpreteerd moet worden.

Terug naar Ruth Bader Ginsburg, die kort geleden overleed. Haar hele leven was zij een actief voorvechtster als het ging om rechten voor vrouwen. Ondanks de depressie eind dertiger jaren van de vorige eeuw, die haar vaders bedrijf failliet liet gaan, wist  – vooral haar moeder- het voor elkaar te krijgen dat Ruth begin 50-er jaren kon gaan studeren. Het  werd rechten aan Harvard. Ze studeerde samen met 8 vrouwen en  543 mannen af… Het schijnt dat de decaan de 9 vrouwen vroeg hoe zij het in hun hoofd haalden hier een plaats in te nemen die een man had kunnen bezetten. Je zou kunnen zeggen: Ruth kreeg een harde leerschool in de rechten – of het gebrek daaraan – voor vrouwen.

Wanneer zijn er genoeg vrouwen in het Hogergerechtshof

Hoe zij uiteindelijk het tot rechter in het Hooggerechtshof wist te brengen, leest als een roman. Maar dat kan je zelf lezen.
Waar ik het over wil hebben is de volgende uitspraak:
Wanneer mensen aan haar vroegen ”wanneer vind je nu dat er eindelijk genoeg vrouwen in  het Hooggerechtshof zitten”, gaf ze als antwoord: “als het er negen zijn, natuurlijk”

Hihih, hahaha, iedereen vond het altijd een dijenkletser. Ik niet. Sinds ik haar dat heb horen zeggen kijk ik met regelmaat naar besturen. Vooral naar besturen die belangrijke beslissingen nemen. Het zijn altijd mannenbolwerken. Soms zijn het mannenbolwerken met een paar dames, laten we voor het gemak zeggen zeven mannen, twee vrouwen.

“Nou en?” Zal je vragen,” is dat zo erg dan”

Het antwoord daarop moet ik je schuldig blijven. Ik weet niet of dat erg is. Ik weet wel dat ik het schokkend vind, dat we dat zo volkomen normaal vinden…

Lees ook eens: nieuw jaar: nieuwe kansen

like Like
21 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Ik vind het een goede zaak dat steeds meer vrouwen en mannen gewoon beroepen gaan doen die ze leuk vinden. Ongeacht of het een baan is voor vrouwen of mannen in de ogen van velen.

  Beantwoorden
 2. Rosalyn
  Rosalyn zegt:

  Het zal zeker veranderen, maar het kost veel tijd en moeite. Maar vrouwen als Ruth Bader Ginsburg zorgen voor een mooie ontwikkeling.

  Beantwoorden
 3. Frederique
  Frederique zegt:

  Ik vind het wel mooi om te zien dat er steeds meer vrouwen hoge plaatsen in de politiek bekleden. En in 2020 zijn er meer films uitgekomen van vrouwelijke regisseurs dan ooit tevoren. We zijn op de goede weg, al gaat het wel tergend traag.

  Beantwoorden
 4. Blog by Linda
  Blog by Linda zegt:

  Ik ben het eens de comments die zeggen dat degene die het meest geschikt is voor de functie daar zou moeten zitten, ongeacht geslacht. Maar toch, waarom zouden mannen dan zoveel geschikter zijn?

  Beantwoorden
 5. Nienke
  Nienke zegt:

  Ik sluit mij bij de meerderheid hierboven aan, voor mij is het belangrijkste dat de juiste persoon op de juiste plek zit. Blijft wel dat het opvallend is dat dat voor een groot deel mannen zijn..

  Beantwoorden
 6. Kim
  Kim zegt:

  Ik ben van mening dat de persoon die het beste is voor de functie op die plaats zou moeten zitten of dat nu een man of een vrouw is maakt niet uit.

  Beantwoorden
 7. Sandra
  Sandra zegt:

  Het belangrijkste vind ik de juiste persoon op de juiste plaats. Ik denk dat we ondertussen stilletjes aan op de juiste weg zijn, maar er is nog wel een weg te gaan

  Beantwoorden
 8. Wendy
  Wendy zegt:

  Uiteindelijk is het belangrijkste de expertise van de mensen, vind ik. Ik kan me niet voorstellen dat het bijna alleen maar mannen zijn die die expertise hebben, dus wellicht is er toch enige sprake van discriminatie bij de aanstelling ;-)

  Beantwoorden
 9. Milou
  Milou zegt:

  Het is altijd zo dat er meer mannen in hogere functies zitten en tsja of dat ooit gaat veranderen? wie weet?
  Weet je wat ik ook altijd een hele frappante vraag vind. Aan vrouwen in hogere functies met kinderen wordt altijd gevraagd: Hoe combineer je dat met je gezin/kinderen?
  Waarom wordt die vraag nou nooit aan mannen gesteld?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)