The right to repair en het Europese parlement.

repareren

Het Europese parlement en het recht om je spullen te kunnen repareren.

Een jaar geleden schreef ik een stuk over het recht op reparatie.
Daarin hield ik een vurig pleidooi om dat recht veilig te stellen. Dichtgelijmde telefoons, zo was mijn redenatie, zouden gewoon verboden moeten worden.

Aanleiding voor dat artikel was het gegeven dat in Amerika een wet was aangenomen, die de consument het recht geeft dat zijn apparaten te repareren zijn. Helaas ging de wet nog niet zo ver van fabrikanten te eisen dat alles ook reparabel is.
Maar goed die Amerikanen hadden die wet wel en wij nog niet.

Dat is per 25 november veranderd. Het Europees parlement heeft het recht op reparatie van de consument erkend.
De wet werd aangenomen met 395 stemmen voor, 94 tegen en 207 onthoudingen ( die waren zeker even plassen…)

Het recht op reparatie

De wet roept de Europese commissie op om een verplichting te ontwikkelen en te introduceren waarbij fabrikanten duidelijk en begrijpelijk moeten aangeven wat de te verwachte levensduur van het apparaat is en of en hoe het te repareren is.

Het is een begin, laten we eerlijk zijn. We kunnen nu zeggen: “ik koop stofzuiger B in plaats van A, want die gaat 5 jaar langer mee dan  stofzuiger A voor hetzelfde geld”
Laten we hopen dat het bijdraagt aan bewustwording. Het zou vanzelfsprekend moeten worden dat niet alleen prijs en uiterlijk een rol spelen bij de beslissing iets wel of niet aan te schaffen. Maar ook duurzaamheid en het feit of iets te repareren is.

Wat hoopvol is, is dat onderzoek uitwijst dat 77% van de EU-inwoners liever hun apparaten wil laten repareren dan vervangen door een nieuwe. En dat 79 % van de ondervraagden van mening is fabrikanten onderdelen van apparaten zouden moeten verkopen of zelfs gratis moeten leveren

We willen heus wel repareren en niet weggooien, maar we hebben er wel een beetje hulp van de wetgeving bij nodig, want laten we eerlijk zijn: als het aan de fabrikanten lag, kochten we elke week een nieuwe stofzuiger

Lees ook: het recht op reparatie
Bron : European Parliament Votes for Right to Repair – iFixit

of lees: Vrouwen en dames of lees: woorden die ik dus niet meer wel horen

like Like
Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)