De moestuin, the mirror of the heart?

moestuin

Waarom ik zo helemaal gelukkig in mijn moestuin ben.

“De tuin”, zeggen de Engelsen, “is the mirror of the heart.” Als dat waar is, wat weerspiegelt mijn tuin dan, vraag ik mezelf onmiddellijk af.

Mijn geliefde moestuin, is vooral….ja een moestuin. Ben ik diep in mijn hart een enorme vreetzak, vraag ik me bezorgd af.
Maar nee, dat geloof ik niet. Het is meer de pret dat ik als beloning voor mijn wieden en zaaien en water geven, een knappende verse krop sla mag oogsten.

Eten uit de moestuin.

Er zijn weinig zaken in het leven die mij zoveel voldoening geven als eten uit mijn eigen tuin op tafel zetten. Groenten eten die je zelf aan de aarde hebt ontworsteld: eerst voor gezaaid, ( zelf zaaien is leuk en voordelig) toen uitgepoot, daarna vrij gehouden van onkruid en ander ongedierte . En toen uiteindelijk een krop sla geplukt, bietjes geoogst…

De eerste keer dat ik een krop sla uit eigen tuin at, ontdekte ik dat een sla blad in je mond kraakt. En nee, dat was niet van het zand. Dat was van pure versheid! Ik heb nooit geweten hoeveel smaak bietjes uit eigen tuin hebben, tot ik ze at. Gewoon een bietje koken, af laten koelen en in plakjes snijden. Drupje goede olijfolie, drupje balsamicoazijn, peper en zout. Heerlijk. Misschien is dat wel wat mijn tuin weerspiegelt: de liefde voor eenvoudig en goed.

Het is niet altijd rozengeur en maneschijn

Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn met dat oogsten. Er zijn momenten dan is alles in een keer rijp en moet je snel zijn, anders schieten sla en andijvie door. Dat betekent dat zich pieken gaan vormen in de mooie ronde kroppen: die zijn bitter, zeg maar oneetbaar.

Aan de andere kant, als je ineens 5 kroppen andijvie moet eten/inmaken word je ook heel creatief, ga je op zoek naar nieuwe recepten en dan vind je de lekkerste dingen!
Iemand die ik fantastisch over eten ( en dus zo af en toe ook over moes tuinieren) vindt schrijven is Alma Huiskens, haar recepten zijn heerlijk en goed te maken en  ze heeft humor, iets dat toch wel eens ontbreekt in het moestuin gebeuren….

Een leuk artikel over fouten die je moet vermijden als je gaat moes tuinieren, vind je op Eigenwijs Blij, het teveel zaaien staat er ook tussen. Het is een fout die we allemaal maken.

Nog een keerzijde van die moestuin

Nog een keerzijde van tuinieren is dat er niks op kan komen of dat de muizen, de mieren, de duiven je oogst opgegeten hebben in de dag dat je net even weg was. De pruimen kunnen rot van de bomen vallen (eerlijk waar) en de aardbeien kunnen het ronduit vertikken rood te worden. Of – erger nog – zich wel overal uitzaaien maar geen vrucht dragen. Terwijl diezelfde planten bij de buurvrouw, van wie je de stekken had gekregen, kilo’s aardbeien dragen….

Op zulke momenten ben je erg blij met het bestaan van grootgrutters… Ik word er bescheiden door mijn moestuin, nederig zo je wil: voedsel moet verbouwd worden en dat is geen geringe taak.
Aan de andere kant: het is wel een taak die ik dus persoonlijk met regelmaat voor elkaar krijg.. en daar wordt ik dan weer vrolijk en blij van.
Tja het is zoals de Engelsen zeggen: Gardening is cheaper than therapy and you get tomatoes! En zo is het maar net!

Het leven op een volkstuin


 Randstedelingen die we zijn, hadden we aan ons kleine stadstuintje natuurlijk niet genoeg ruimte. We schreven ons in en vijftien jaar geleden waren er niet zo veel liefhebbers voor volkstuintjes. Integendeel!! Men kampte af en toe met leegloop, in plaats van een wachtrij van twee jaar

Wij konden dus ongehinderd beginnen met onze moestuin, al kostte het mij wel mijn nagels Wij waren manlief en ik en een bevriend echtpaar. De mannelijke helft van dat echtpaar was thuis opgegroeid met een moestuin. Zijn vader beheerde een grote lap grond achter het huis. De oogst die daarvan af kwam was een welkome aanvulling op het gezinsbudget. Onze vriend was nummer vier van zes zonen, nou je snapt het, die aten heel wat weg.

Het was fijn te starten met iemand met kennis van zaken en hij stond ook open voor nieuwe zaken die ik als “boeken wijsheid” inbracht. Zo hebben we altijd groenten gekweekt op verhoogde bedden.

Waarom verhoogde bedden in je moestuin?

Dat zijn heel eenvoudig  richels waarop je je groenten zaait die je wat hoger gemaakt hebt dan de tuin. Een verhoogd bed is zo’n 10 cm hoger dan de rest van de tuin.
Dat heeft 2 voordelen: je weet waar je groenten op moet komen en als de groenten opkomt kan je makkelijk zien wat spinazie (of biet of kool) is, en wat er anders uitziet en wat dus wel onkruid moet zijn. Voor de moestuindummies die we toen waren, heel handig. Al ons ploeteren en wieden leerde ons de betekenis van met wortel en tak
Een verhoogd bed is ook fijn als het heel erg regent. Water stroomt namelijk altijd naar het laagste punt…en dat is van het verhoogde bed af. Ik heb op die manier heel wat rotting van mijn groente planten voorkomen.
Ik vergeet noot meer die dag dat mijn plantjes nog net boven het water uitstaken…mijn moestuin leek wel een dessa.

Twee tips

Heb je nu geen vriend met verstand van groenten kweken, en dat kan natuurlijk voorkomen, dan raad ik je twee dingen aan. Kook het boek moestuinieren voor dummies en lees Romke van der Kaa
Er zijn veel meer websites hoor, maar Romke is een hele goede.

Hulp op de volkstuin

Wees als je lid bent van een volkstuin, nooit te verlegen om, om hulp te vragen. De tuin kent geen rangen en standen, alleen maar tuinders, die maar een ding willen: zo veel mogelijk opbrengst. Tuinders leven voor dahlia’s die tot in de hemel rijken en pioenrozen die tegen de klippen op bloeien.
Voor stokken beladen met trossen sperziebonen en bloemkolen die niet meer in twee handen passen…
En daar streven we met zijn allen naar. Daar geven we elkaar tips voor en een deel van de overvloedige courgette oogst.

Want ook dat hebben tuinders gemeenschappelijk: zij houden niet van verspilling. Wat je teveel hebt, dat deel je. Of dat nu een zongerijpte komkommer is, een aubergine of vier zaailingen die nog rode kool moeten worden.
Je deelt kennis, inzicht en plantjes en die krijg je in een andere vorm ook weer terug. Het is een van de redenen dat ik zo gelukkig word van werken in mijn moestuin.

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)