Andere tijden: kan je de tijd tegenhouden?

andere tijden

Andere tijden, andere plagen, zei mijn vader. Had hij gelijk?

Tot in de jaren zeventig, vonden mensen het volstrekt normaal, dat vrouwen hun baan verloren als ze trouwden. Ze had dan toch geen inkomen meer nodig? Daar had ze nu een man voor. Dat een vrouw het misschien fijn vond, te werken, dat kwam in het hoofd van de doorsnee gemiddelde mens niet op…

andere tijden: waarden en normen

Vijftig jaar geleden was homoseksualiteit iets, laten we zeggen, moeilijks…. Moeders mochten erover huilen, wanneer ze een homoseksueel kind hadden. We vonden wel dat de oudere generatie het moest “accepteren”. Het duurde even voor wij – de moderne generatie – doorhadden, dat moeten accepteren, ook niet echt leuk is. Zeker niet voor de homoseksuele medemens in kwestie.

wat toen niet kon, is nu geen probleem

Dat iemands seksuele voorkeur maar een iemand aangaat: de persoon in kwestie dat vinden we nu heel gewoon. Dat een vrouw vindt dat ze geen verlengstuk is van haar man, dat snappen we allemaal.

Dit soort veranderingen, daar zou ik moeiteloos 1000 woorden aan kunnen wijden, maar dat is nergens voor nodig, want jullie weten ze zelf ook wel. En we weten ook dat deze veranderingen niet zonder slag of staat zijn gegaan.

andere tijden en de moorkop

Wanneer ik de afgelopen dagen mensen zie jammeren dat ze NIET EENS MEER een moorkop mogen bestellen in de banketbakkerij, dan gaat dat natuurlijk niet om de naam van die slagroomsoes met chocolade erop. Dan gaat het om veranderende tijden…

die goede oude tijd…

Mensen koppelen waarden als zwarte piet, moorkop en negerzoen aan een goede oude tijd.
Zoals mannen 50 jaar geleden het concept dat hun vrouw geen geld hoefde in te brengen koppelden aan hun goede oude tijd.

Het koppelen van gedragingen en/of woorden aan een “zo hoort het” of een “zo hebben we het altijd gedaan” lijkt logisch. Iedereen wil vasthouden wat hij/zij heeft. En de zekerheid, dat je niemand kwetst met zwarte piet zeggen, dat de heer des huizes de heer des huizes behoort te zijn, elke zekerheid, maakt in feite niet uit welke, lijkt bescherming te bieden.

de tijd doet haar werk

De geschiedenis leert ons dat iets minder waar is. Ondanks de weerzin (die nog steeds niet helemaal weg is) mogen we liefhebben wie we willen liefhebben. De heren des huizes delen tegenwoordig  hun positie. En de veranderingen die we nu inzetten, zullen op een dag gemeengoed zijn.

Het in nutteloos je daar tegen te verzetten: de tijd doet haar werk toch wel.

like Like
Like
1
9 antwoorden
  1. Alexandra
    Alexandra zegt:

    Tijden veranderen, prima maar een moorkop is een moorkop en een negerzoen altijd een negerzoen. Ik koop ze alleen nooit want ik kan ze in de schap niet meer vinden. Die nieuwe naam ervoor ben ik alweer glad vergeten.

    Beantwoorden
  2. Amina
    Amina zegt:

    Jaaaa, tijden veranderen. En gelukkig maar. Ik moest wel even schakelen laatst bij de bakker: ik wilde moorkop zeggen (zit er echt ingebakken) maar zei wel meteen roomkop. Dat moorkop eruit gaat vind ik goed. Maar ik heb wel ‘moeite’ (met een knipoog) met het woord roomkop. Bossche bol vind ik dan veel mooier klinken. Ik zag ze vandaag liggen bij de AH en daar heten ze ‘chocoladebollen’. Neeeee! Wat vind jij een goede naam voor ze?

    Beantwoorden
  3. Cynthia
    Cynthia zegt:

    Inderdaad. De tijden veranderen en dus ook wat we normaal en wenselijk vinden. Waar we ons nu druk om maken, zal over 10 jaar waarschijnlijk geen issue meer zijn. Verandering is het enige wat echt zeker is

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)