Vernieuwing.

verandering

Valt het jullie ook op dames? Dat je allerliefste hubbie ineens het woord “tegenwoordig” zo vaak in de mond neemt? En dat hij dat dan niet positief bedoelt?
“Die zelfdenkende apparaten van tegenwoordig” roep hij dan. Of : “dat vinden ze tegenwoordig niet goed meer” Of : “dat schijnt tegenwoordig te moeten” of “Alweer een verandering , ze blijven tegenwoordig bezig”

Laatst slaakte hij in de auto weer zo’n kreet en ineens begreep ik het. “Let op, zeg ik tegen hem, dat woord tegenwoordig, dat is eigenlijk een rode knop. Als je dat hoort moeten er alarmbellen gaan rinkelen” En op de wijs van de nooit genoeg geprezen Radetksy-mars zing ik “Je wordt oud je wordt oude je wordt oudoudoud…”

Hij moet daar om lachen, mijn lieve hubby. Maar hij  – hij is niet voor de niets de liefste – moest toegeven dat er wel een kern van waarheid in zat.
Veel dingen zijn de laatste tientallen jaren enorm veranderd: het kost energie al die vernieuwing bij te houden.

Een van de veranderingen die ik in het onderwijs, waar ik jaren heb gewerkt, zag gebeuren was de toenemende bureaucratisering… Vroeger schreef ik een lesplan op en A-viertje. Tegenwoordig schrijf je een boekwerk.
Je hoort al aan mijn tone of voice dat dit een verandering is die ik geen verbetering vind.

niet elke verandering

Niet elke verandering hoeft een verbetering te zijn, in die zin geef ik de “tegenwoordig-zeggers” alle gelijk van de wereld.. Maar we zullen die verandering toch moeten uitproberen voor we weten of het wel of niet iets is.

Ooit, dertig jaar geleden ozo, ontmoette ik een vrouw uit Ierland. Ik vond haar toen oud, ze zal van ruim middelbare leeftijd zijn geweest. Ze was Ierland nog nooit uit geweest en begroette alles wat ze zag met warme belangstelling.

Het mooiste was haar manier van omgaan met eten wat ze niet kende ( dat was ruim de helft va n wat ze tegen kwam). Ze stak alles met het groots mogelijke enthousiasme in haar mond. Kauwde en slikt door en zei dan : “lovely” of “disgusting”

Zo moeten we met veranderingen omgaan: heb geen oordeel voor je er een hap van gegeten hebt…

lees ook eens : Archaiise woorden Door Irene de Vreede

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)