Vergrijzing

vegrijzing

De wereld heeft meer vergrijzing nodig, dat was de conclusie die ik trok na een discussie met mijn zoons. Ik hoor u al roepen, de vergrijzing is toch juist een probleem!

Ja die vergrijzing is een probleem, maar daar wil ik het hier niet over hebben. Het probleem dat een steeds kleinere groep jongeren voor een steeds grotere groep moet gaan zorgen is zeker iets wat aandacht verdiend, maar vandaag even iets heel anders.

Mijn zoons en vergrijzing…

De conclusie dat de wereld meer vergrijzing nodig heeft, volgde op een discussie met mijn zoons over de moorkop, die door een handige bakker is omgedoopt in een chocoladebol. Hij heeft er veel aandacht mee gekregen, als zodanig kun je spreken over een succesvolle marketingstrategie, maar hij heeft ook veel over zich heen gekregen, tot bedreigingen aan toe. Daar ging het me om, waarom maakt de ene groep zich druk over de naam moorkop en de ander over het veranderen van die naam. Dat heet polarisatie of te wel zwart-wit denken, terwijl je het ook wat genuanceerder zou kunnen bekijken; gewoon grijzer dus!

wat maakt het uit?

Wat kan mij het nou schelen dat die caloriebom moorkop wordt genoemd, of vanaf nu chocoladebol, daar kan ik me echt niet druk om maken. Nou kom ik uit Brabant, daar kennen we die hele moorkop niet eens, dat heet bij ons een Bossche bol. Ik wil het ding met alleplezier vanaf nu chocoladebol gaan noemen en ik vind het prima als iemand anders het ding moorkop gaat noemen, maar wat ik absoluut niet goedkeur is dat we elkaar de hersens inslaan om zoiets onbenulligs als de naam van een gebakje.

Kortom de wereld heeft meer grijs nodig. Ik hoor u al denken, dan hoeft die luie donder haar haar niet te verven, maar ik zie dat toch iets minder zwart-wit!

lees ook: gratis e book

like Like
22 antwoorden
  • Irene
   Irene zegt:

   Er zitten wel kleine verschillen in geloof ik, maar in de basis is het hetzelfde ding volgens mij. Ik had voor ik in Holland kwam nog nooit van een moorkop gehoord in elk geval.

   Beantwoorden
 1. Wanda
  Wanda zegt:

  Helemaal mee eens, de wereld is nu eenmaal niet zwart-wit, maar veel meer een mix van zwart en wit dus wordt het inderdaad grijs. En ja, er zijn inderdaad ook belangrijkere zaken om je om druk te maken dan over de naam van zo’n bol.

  Beantwoorden
 2. Caroline
  Caroline zegt:

  Ja precies, de wereld bestaat niet uit zwart wit. Het gaat om de tinten grijs die de nuance maken. En de samenleving verandert, en dat geldt ook voor taal en de ontwikkeling die we als mensen allemaal meemaken. Gelukkig is er vooruitgang en blijven we niet in de middeleeuwen hangen!

  Beantwoorden
 3. lodi
  lodi zegt:

  Dit zijn wel dingen waar ik slecht tegen kan hoor, dingen die we al jaren zo noemen, nu ineens te veranderen, zo kunnen we wel door blijven gaan. Dan kan alles wel een andere naam krijgen en die vergrijzing, met mijn grijze haar ga ik ook al aardig die kant op.

  Beantwoorden
  • Irene
   Irene zegt:

   Ach dingen veranderen nou eenmaal, dat geldt ook voor taal. Ik denk dat als wij nu ineens de taal van de jaren vijftig gingen gebruiken we dat toch als bijhoorlijk vreemd zouden ervaren.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)