Vrouwen in de top: tips voor TU Eindhoven

vrouwen aannemen

Vrouwen aannemen, hoe doe je dat, ik heb wat tips voor Eindhoven

Ongeveer een jaar geleden kon de TU Eindhoven er echt niet meer onderuit: ze zijn de TU met het minst aantal vrouwen in dienst. Europees gezien. (In Nederland ben je natuurlijk snel uitgekeken)

alleen maar vrouwen aannemen

De TU Eindhoven pakte de zaken voortvarend aan: Ze zouden alleen nog maar vrouwen aannemen.
Mannen hoefden niet meer te solliciteren.
Dit bleek meer tromgeroffel dan muziek: wanneer er een vacature open stond, werd 6 maanden gezocht naar een vrouw en dan mochten mannen solliciteren.

Natuurlijk dacht ik bij mezelf: “dat gaat dus een half jaar duren voor daar de vacatures zijn vervuld”
Dat was een beetje te onaardig van mij. Ik hoorde op tv dat er dit jaar van de 100 vacatures 50 door vrouwen waren vervuld. Voor TU Eindhoven een absoluut record!

vrouwe justitia

Nu heeft de rechter bepaald dat de TU Eindhoven niet meer mag werven door een vacature alleen voor vrouwen open te stellen. Zelfs niet voor een half jaar. Dat is discriminatie.
Nu ben ik fel tegen discriminatie. Wie niet. Alleen ik stel wel de vraag: hoe krijgen groepen die nu op het hogere segment van de arbeidsmarkt onder vertegenwoordigt zijn (vrouwen, mensen van niet Nederlandse afkomt, mensen met een niet witte huidskleur) dan een kans?.

doe wat je altijd doet

Wat vrouwen  aannemen betreft is het probleem voor TU Eindhoven natuurlijk heel makkelijk op te lossen. Ze doen gewoon wat ze altijd doen en zetten onder de advertentie: Bij gelijke geschiktheid gaat onze voorkeur uit naar een vrouw.
Vervolgens is het enige wat je moet doen, alle mannen die gesolliciteerd hebben een briefje sturen. Daarin deel je mee dat ze helaas niet konden tippen aan de vrouw die op dit moment benoemd is.

Voor de vorm nodig je nog wat mannen uit.Daar voer je een goed gesprek mee, je vraagt ze of ze een kinderwens hebben en zo ja wanneer.

Makkelijk zat. Het systeem zit er helemaal in. De sollicitatiecommissie hoeft alleen maar vrouwen te behandelen of het mannen zijn.
Leerzaam denk ik.

like Like
8 antwoorden
  1. Mandy
    Mandy zegt:

    Pfff. Er is veel discriminatie tijdens sollicitaties en geloof me, ik als vrouwelijke vrachtwagenchauffeur kan daar heel goed over meepraten. Het maakt niet uit of je man of vrouw bent, dik/dun, zwart/wit, als iemand voldoet aan de eisen en de kwaliteiten heeft, gewoon aannemen en geef eens een extra kans als je twijfelt.

    Beantwoorden
  2. Manon
    Manon zegt:

    Pffff, wat is dit weer een krom verhaal zeg. Het blijft wel lastig natuurlijk, zoals anderen hier ook schrijven wil je voor de beste kandidaat gaan, maar er moet toch iets te vinden zijn op dit probleem.

    Beantwoorden
  3. Lodi
    Lodi zegt:

    Ik was echt verbaast hierover, indenk namelijk dat diversiteit het beste is. Ik kom zelf uit de zorg waar het merendeel vrouw is en eerlijk, een mannelijke collega hier tussen deed wonderen en dat lijkte anders om ook zo. Ik ben voorstanden van de beste moet de functie krijgen, man of vrouw.

    Beantwoorden
  4. Ann
    Ann zegt:

    Volgens mij ben je in België verplicht om elke vacature open te zetten voor mvx. En uiteindelijk kan je je voorkeur wel in het achterhoofd houden, maar je zoekt volgens mij toch gewoon naar de meest geschikte persoon voor de functie, ongeacht het geslacht.

    Beantwoorden
  5. Annelore
    Annelore zegt:

    Ik ben heel sterk voorstander om de beste persoon voor de functie aan te nemen. Absoluut dat vrouwen gelijke kansen moeten krijgen, daar bestaat geen twijfel over, maar een vrouw aannemen omdat het een vrouw is, terwijl een andere kandidaat misschien een betere match is, dat vind ik jammer.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)