De mens  is een gewoontedier

gewoontedier

Ze zeggen dat de mens een gewoontedier is. En volgens mij hebben ze gelijk. Nu is de mens in ieder geval een zoogdier, dus dat stukje klopt al. En de dieren die ik ken, die hebben inderdaad vaste gewoontes.

Onze kippen gaan op stok als het donker wordt. Ze kunnen niet klokkijken, ze hebben geen vader of moeder die roept : “Hup hup het is de hoogste tijd !!” Nee hoor ze doen dat helemaal uit zichzelf. Al babbelend scharrelen ze het kippentrapje op en gaan gezellig in het nachthok op een kluitje zitten.
Nee, niet op stok. Ze hebben de gewoonte niet op stok te gaan zitten. Manlief zet ze iedere avond met een tergende volhardendheid op stok. Je zou kunnen zeggen : hij heeft de gewoonte de kippen op stok te zetten. Persoonlijk had ik het al lang op gegeven..
Maar hij is er na anderhalf jaar helemaal aan gewend…

Een absoluut gewoontedier

En neem bijvoorbeeld onze kat. Een absoluut gewoontedier.Die wandelt van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Nu zul je zeggen, dat is volkomen normaal. Zo’n kat wil ook wel eens een ommetje maken, een lekkere kater ontmoeten, een muis vangen. Maar mijn kat doet het non stop. Deur aan de voorkant van de kamer open, kat naar binnen. Kat eet twee brokjes, wil een aai en…door de achterdeur weer naar buiten. Nu is dit proces niet constant, dat moet ik eerlijk toegeven, ze begint ook wel eens bij de achterdeur. Maar hoe ik het ook wend of keer : haar gewoonte is van binnen naar buiten en van buiten naar binnen te hollen.
Dus heb ik de gewoonte om per dag 40 keer de deur open en dicht te doen. Je zegt : persoonlijk had ik het al lang opgegeven?? Ach ik ben er na 12 jaar helemaal aan gewend.

Al schrijvend begin ik me af te vragen of een mens wel een gewoontedier is. Ik denk dat een mens met ( huis ) dieren gewoontes aanwendt. Om te overleven…

lees ook : verboden dieren

like Like
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)