Nagellak, wel eens over nagedacht?

nagellak

Nagellak, wel eens over nagedacht?

 Ik denk dat ik een jaar of veertien was, toen ik voor het eerst mijn nagels lakte. Bij een vriendinnetje thuis, terwijl we Mies Bouman keken.
Mijn moeder had wel nagellak maar ik was daar te jong voor. En Mies Bouwman keken wij niet. Die was heel fout (en nu niet vragen waarom, want dat heb ik nooit geweten) Hoe dan ook ik knoeide er een hele avond mee, haalde het eraf, smeerde het er weer op, haalde het er weer af… En ik was verkocht. Ik vond het zo leuk.

Feministisch als ik toch ben, is het nooit in mijn hoofd opgekomen om mezelf af te vragen waarom wij vrouwen onszelf dit gedoe met nagellak aandoen. Als ik al in feministische termen dacht was het hooguit dat ik het sneu voor mannen vond, dat zij nooit het genoegen van knalrode, groene of blauwe nagels mochten smaken.

Inmiddels zijn er overigens wel vragen waar ik me het hoofd over breek:

Wie heeft de nagellak uitgevonden?

Dat is een lastige vraag, de uitvindster van de nagellak zoals wij die kennen is beslist Franse visagiste Michelle Ménard . Zij werd, zo wil het verhaal geïnspireerd door autolak. Kennelijk dacht ze: hee dat blijft lekker plakken. Michelle bedacht het en het was Revlon’s ( een favoriet merk van mij ) de het in 1932  op de markt bracht. In flesjes met een kwastje, precies zoals wij het nu ook doen. Misschien een beetje jammer voor Michelle, maar iets bedenken is een ding, het produceren een ander.

De volgende vraag die we ons kunnen stellen is: Als iemand kan bedenken dat autolak vast wel lekker blijft plakken op je nagels, dan kan dat alleen als er een gewoonte bestaat om iets op je nagels te smeren…

Hoelang al versieren vrouwen hun nagels?

Nou….dat gaat ver terug ! Dat schijnen vrouwen al 5000 jaar voor Christus bezig waren met hun nagels. En 3000 jaar voor Christus, smeerden Chinese vrouwen een lak van Arabisch gom, gelatine, bijenwas, plantaardige kleurstoffen en eiwitten, met als kleurstof rozenblaadjes op hun nagels. Je kan je voorstellen dat het uren duurde voordat dat droog en hard was. (die vrouwen hadden een moord gedaan voor autolak)

Het is fijn te weten dat mijn liefde voor gekleurde nageltjes gewoon diep in het DNA van ons vrouwen zit

like Like
10 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Ik ben wat dat betreft geen vrouw vrouw. Ik draag zo goed als nooit nagelak. Misschien een keer in het jaar. En eens in de 5 jaar besluit ik gelnagels te nemen en ben ik het ook zo weer beu. Ik kan er gewoon niet zo goed tegen om nagellak te dragen en ik hou van mijn korte nagels. Dan maar wat minder vrouwelijk

  Beantwoorden
 2. Amina
  Amina zegt:

  Wat een leuk artikel! Superinteressant! Ik hou echt van de geschiedenis die zo ver terug gaat van dingen die wij nu nog dagelijks gebruiken :-) en 5000 v. Christus al, wauw!

  Beantwoorden
 3. Lizette
  Lizette zegt:

  Ik kan me voorstellen dat het al heel lang bestaat. Vrouwen versieren zichzelf door de eeuwen heen. Ik vind vooral nagellak op teennagels wel vrolijk staan met open schoenen.

  Beantwoorden
 4. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik gebruik nooit nagellak, omdat ik dat dan meteen heel onnatuurlijk vind voelen. Net alsof het mijn handen niet meer zijn. Maar ik vind het bij anderen wel leuk staan.

  Beantwoorden
 5. rachel
  rachel zegt:

  ik ben gek op nagelak en degene die het uitgevonden heeft krijgt van mij een dikke pluim :D. het is leuk om te doen en ik vind het er verzorgder uit zien

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)