Lekker schelden, over het vergeten scheldwoord

scheldwoord

Bladerend door mijn stukkies kwam ik een oud en vergeten plan tegen. Mijn plan om eens aandacht te wijden aan het vergeten scheldwoord.

Ik kwam destijds niet verder dan oliebol en liegbeest. En dat is niet omdat ze er niet zijn! Ik beken het eerlijk: ik was de vergeten scheldwoorden, gewoon vergeten. En dat terwijl er zulke leuke zijn !
Maar – zoals dat in goed Nederlands heet, no time like the present. Laten we aan de slag gaan!

Vergeten scheldwoord voor een man

Koekenbakker, dat is de eerste die in mijn hoofd opkomt.
Geen idee waarom het een scheldwoord is. Er is niks mis met koek en een goede koek kunnen bakken, dat is nog een hele kunst!
en toch is een koekenbakker een jongen die er niks van… Juist ja: bakt. Misschien is het scheldwoord te danken aan het feit dat men vroeger broodbakken het echte werk vond (mannen werk dus)en zoetigheid bakken een taakje voor vrouwen…

Een heel andere vorm van een verkeerde man, is het lulletje rozenwater. Die kan ik me nog goed herinneren uit mijn middelbareschooltijd (ja, ik ging in Amsterdam op school, dat zie je goed)
Het is jammer, dat die term in de vergetelheid is geraakt, het is echt een vlag die de lading dekt. Zie je hem al voor je? Een wat mager ventje, met een pak dat net te groot of net te klein in, ietwat stotterend, van goede wille, maar zo onhandig…

In het kader van onhandige mannen hebben we tenslotte nog: de dooie vissiesvreter. Ook een Amsterdams scheldwoord. En een volkomen onbegrijpelijk scheldwoord. Wie werkt er nu een levende vis naar binnen… Maar echt het woord bestaat. Nou ja  online heet het ‘dooievisjesvreter, maar dat vind ik niet schelden. Ik leer er ondertussen een  nog even een mooi woord bij: een dooie vissiesvreter is een Jan Salie. Een vent van niks. (hoewel salie heerlijk is bij een karbonaadje)

nog een vergeten scheldwoord, dat je zo weer kan gebruiken

Laten we eindigen met een woord, dat je nu ook nog gerust kan gebruiken. Het woord Pummel!
Een prachtig scheldwoord en niet eens al te grof. Maar met een grote kracht.
Vooruit! Haal diep adem…en zeg uit de grond van je hart: Pummel!

Lucht op he?

lees ook: de pijp is weg

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)