Wat zegt kleur ?

kleuren

Gisteren kocht ik een paar bolletjes katoen om een grote deken te gaan haken. Een van de allerleukste dingen van handwerken, vind ik het spelen met kleur, het is zo’n feest om de mooitse kleuren bij elkaar te zoeken. Deze tint, of toch een ander, twee kleuren bij elkaar of drie?…blauw met roze of blauw met paars?

De tijd die ik mezelf daarvoor gun, is een cadeautje aan mezelf. En de dame van de wonkelwinkel heeft begrip voor mensen zoals ik. Ze laat me lekker gaan en als ik om hulp vraag, krijg ik alle aandacht die ik maar nodig heb.Thuis gekomen, pakte ik alles nog een keer uit en maakte er foto’s van om mijn plezier te kunnen delen. En terwijl ik dat deed, vroeg ik me af: wat zeggen kleuren eigenlijk over een persoon? Waarom houdt mijn dochter van pasteltinten en groen, en ik van blauw en heldere kleuren.

Het antwoord is geruststellend: het zegt echt helemaal niks over je persoonlijkheid. Welke kleuren je mooi of lelijk vindt, wordt grotendeels bepaald door je achtergrond en de cultuur waarin je leeft.
“Niet!”, zeg jij? “Wel”, zeg ik.

Op onderzoek naar wat zegt kleur

Roze : is toch een meisjeskleur bij uitstek zou je zeggen. Er is toch geen vent die zelfs dood in roze aangetroffen wil worden? Het idee. De ongepaste grappen zouden niet van de lucht zijn.
Nou,hou je vast. In Belgie, trekken ze pasgeboren jongetjes een roze pakje aan en meisjes een blauw…Oke, je vind wat ze in Belgie doen geen goed voorbeeld. Wellicht zijn nu de ongepaste Belgenmoppen niet van de de lucht.
Laten we  geen risico lopen en eens kijken naar de volgende kleur.

Rood: wat zeggen we: gevaar, actie, liefde?
Niet in Zuid-Afrika, daar is het de kleur van rouw en verdriet, immers, je ogen zijn dan rood van het huilen. Ja daar had je even niet bij stilgestaan. De Aboriginals gebruiken de kleur rood om de aarde te symboliseren ( daar kan je je ook wel wat bij voorstellen) en in India staat rood voor welvaart en macht.
En rood is natuurlijk ook de kleur van de socialisten. Dat is een “rooie” zei mijn moeder vroeger. En ik verzeker je, dat was geen compliment.

Oranje: goed je snapt natuurlijk onmiddellijk dat er maar een land ter wereld is die dat als koninklijke kleur heeft. Maar wist je dat we onze nationale kleur danken aan het feit dat Willem ( van Oranje) die een Duitse prins was, een staatje in Frankrijk erfde, van een verre oom. En dat staatje heette: juist Orange! en zo komt het dat voor ons Oranje symbool staat voor voetbal en volksfeesten. Hindoes, hebben echter met oranje niet zo’n volks-associatie, voor hen is oranje een heilige kleur, die ze associëren met safraan ( bij mijn weten de duurste specerij op aarde, en zo niet dan toch de bijna duurste specerij)

Blauw: vinden wij vaak een koele kleur, afstandelijk, zakelijk.Daar denken ze in India heel anders over: blauw is goddelijk.  De maskers van de Egytisch goden zijn ingelegd met Lapsis Lazuli, een blauwe edelsteen. Terwijl blauw in Zuid-oost Azie de kleur van de rouw en de dood is. ( Toen Pepsi-Cola in die landen haar logo lichtblauw maakte, kelderde hun verkoop dan ook dramatisch…

Meer voorbeelden over kleur interpretatie : ik hou me aanbevolen, ik vind dit een geweldig thema

lees ook: smerige winkelwagens en hoe kom je uit je dip

like Like
Like
2
8 antwoorden
 1. Zarina
  Zarina zegt:

  Wat een leuk en interessant onderwerp! En fantastisch om de oorsprong van het ‘Hollandse Oranje’ te ontdekken hier. Mijn lievelingskleur is zwart en ben wel benieuwd naar de associaties hiermee in verschillende culturen :-)

  Beantwoorden
 2. Wanda
  Wanda zegt:

  Ik heb op zich best wel veel blauw in mijn kledingkast hangen, gewoon omdat ik het zelf een vrij warme kleur vind waar ook mooie nuances van te krijgen zijn, maar goddelijk? Die link had ik niet gelegd.

  Beantwoorden
 3. Krystle/Batboy
  Krystle/Batboy zegt:

  Ik heb een hekel aan rood haha. Roze is trouwens ook niet mijn favoriet of het moet poederroze zijn en oranje vind ik ook niet mooi hahaha

  Beantwoorden
 4. lodi
  lodi zegt:

  Grappig dat kleur zoveel verschillend kan zijn, ik associeer ze precies als jij beschrijft en wist niet dat er zoveel verschil in zat. Leuk dat je ook haakt, ik ben nu met een deken bezig, lekker voor onder te zitten op de bank :)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)