Complotten

gezond verstand

Complotten en het gezond verstand

Wat mij in deze hele crisis opvalt is dat er hele horde mensen zijn die nog steeds geloven dat het maar een griepje is. Het ergste vind ik dat ze zich beroepen op hun gezond verstand, om daar meteen aan toe te voegen dat het een vooropgesteld plan is om ons er onder te krijgen. Wie dat plan heeft opgesteld en wat ze daar mee willen bereiken blijft onduidelijk.

Ik zal wel gek zijn, maar bij gezond verstand stel ik me toch iets heel anders voor dan compleet van de pot gerukte complottheorieën. Nou ben ik zo dom dat ik meer vertrouwen heb in de reguliere media dan in Robert Jensen bijvoorbeeld.

Uit ervaring weet ik, bij situaties waar ik zelf bij betrokken was, dat de reguliere media niet altijd volledig correct rapporteren. Vaak kloppen de grote lijnen nog wel, maar in de details zitten de duiveltjes.

mijn vertrouwen is niet blind

Mijn vertouwen is niet blind. Ik zie namelijk niet in waarom de reguliere media me voor de gek zouden willen houden, dat in tegenstelling tot de nepberichten op social media, want die zijn gebaat bij clickbait. Het is een verdienmodel geworden om zoveel mogelijk provocerende onzin te produceren, want dan krijg je veel clicks en reacties en die zijn geld waard op de social media.

Wat ik zorgwekkend vind, is dat er mensen zijn die hun nieuwsgaring uitsluitend in hun eigen bubble zoeken en ook niet meer openstaan voor redelijke argumenten. Die mensen zijn zo bang (voor de wereld?) dat ze achter iedere boom een complot zien dat op hun ondergang gericht is. Angst is een slechte raadgever, zeker als je niet meer openstaat voor je gezond verstand.

like Like
Like
1
8 antwoorden
 1. Anke (Fanke.nl)
  Anke (Fanke.nl) zegt:

  Jammer dat je vindt dat reguliere media niet altijd volledig en correct rapporteren. Ik volg de opleiding Journalistiek en alle docenten hameren er juist op dat we als beginnende journalisten onze feiten altijd moeten checken. Hopelijk stelt dat je wat gerust. ;)

  Beantwoorden
 2. Deborah
  Deborah zegt:

  Iedereen mag een mening hebben. Of je dit te pas en te onpas maar moet delen vind ik een ander verhaal. Driekwart wat op mijn tijdlijn voorbijkomt lees ik niet eens meer. Paniekzaaierij is het veelal.

  Beantwoorden
 3. rachel
  rachel zegt:

  als ik even grof mag zijn op deze zondag morgen….. sommige behoren tot dom volk bij mij echt en degene die daar toe horen, dus die zich niet aan de regels houden mogen van mij een coronaatje oplopen echt. ze hebben gewoon geen idee hoe ernstig het is :( gelukkig houden wel steeds meer zich eraan maarja daar kan je de schade niet mee terug draaien die ze zich eventueel wel hebben vooroorzaakt

  Beantwoorden
 4. Jasmijn Bult
  Jasmijn Bult zegt:

  Ik heb wel een idee dat het inmiddels serieuzer wordt genomen, mijn docenten noemen het steeds een griepje, terwijl wij allang doorhadden dat het niet zo zat.

  Beantwoorden
 5. Leen - Blog Van Drie
  Leen - Blog Van Drie zegt:

  Ja nee inderdaad of dan heb je van die mensen die nog hele feestjes houden omdat ze denken dat iedereen overdrijft, heel zielig en egoïstisch als je het mij vraagt.

  Beantwoorden
 6. Georgina Lifestyle
  Georgina Lifestyle zegt:

  Maar een griepje.. tsja, het is bizar dat er mensen zijn die dat nog steeds denken. Maar ik heb wel het idee dat dit grote probleem serieuzer wordt genomen, dan 2 weken geleden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)