Wat is geluk?

wat is geluk

Op de vraag wat is geluk zijn zoveel antwoorden mogelijk dat het eigenlijk een vraag is, die je niet zou moeten stellen…

Maar we willen met elkaar keer op keer weten: wat bepaalt geluk?
Natuurlijk is het niet zo raar dat we dat willen weten. Tenslotte, wanneer je weet hoe geluk gemaakt wordt, weet je wellicht ook hoe je eraan moet komen…

Van mijn zoon, die eindexamen deed in filosofie, heb ik geleerd dat je in z’n geval de vraag moet stellen: definieer geluk. En dat is een fantastische vraag (van toepassing op heel veel momenten)

Wat is geluk: poging tot een definitie

En dan merk je al hoe moeilijk, nee onmogelijk deze vraag is. Probeer het maar, stel de vraag in een groot gezelschap en de een zal zeggen: gezondheid, de ander zal zeggen: genoeg geld, kinderen krijgen, geen ruzie in de tent, zekerheid….
Ik denk dat de kern van geluk zit in dat stukje wat je op dat moment net even niet hebt

Voorbeeldje: iemand die kern gezond is, nooit een dag ziek in haar leven, zal nooit gezondheid noemen als iets dat bepalend voor haar gelukkig zijn is. Die gezondheid is zo vanzelfsprekend, dat het niet in haar hoofd opkomt dat dat nou zo belangrijk is. Dat wordt anders als die gezondheid ineens minder robuust wordt
Iemand die al jarenlang een leuke baan heeft, noemt dat nooit als bron van welzijn, tot de crisis aan de deur klopt en die baan op de tocht staat.

is het……

Is geluk dat wat je niet hebt of kan krijgen? Ten tijde van de romantiek, een kunststroming die rond 1800 begon op te bloeien wel. De Romantische schrijvers werden bijzonder blij van het smachten naar zaken die ze niet konden krijgen….

Met zaken niet kunnen krijgen, nemen we tegenwoordig geen genoegen. Wij gaan ervoor, volgen onze passie, hebben – zoals ik iemand hoorde zeggen – recht op geluk.

Gek he…dat nog wij in onze tijd, noch de mensen in de 1800 eeuw konden verklaren waardoor geluk nu bepaalt wordt
(wordt vervolgd)

like Like
10 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Wat een goed artikel ! Ik vind mijn geluk in de kleine dingetjes van me leven. Mijn vriend die me bijv een lekker kopje thee op bed brengt voor die gaat werken op een slechte dag. Of gewoon zo simpel als een dag wat minder pijn hebben kan ik al als geluks momentje beschouwen.

  Beantwoorden
 2. Kirsten Erin
  Kirsten Erin zegt:

  Interessant artikel! Zou geluk ook niet kunnen zijn dat je juist wel stilstaat bij wat je allemaal hebt en je jezelf daar dus gelukkig mee prijst?

  Beantwoorden
 3. Georgina Lifestyle
  Georgina Lifestyle zegt:

  Iedereen ervaart geluk anders. Geluk zit ‘m bij in het verkeren in goede gezondheid en dat mijn naasten dat ook zijn, zodat we lang van elkaar kunnen genieten. Het is misschien cliché, maar gezondheid is belangrijk.

  Beantwoorden
 4. Joany
  Joany zegt:

  Ik denk dat geluk, net als verdriet of pijn, relatief is. Het is voor iedereen iets anders.
  Voor mij is geluk: weten dat mijn dierbaren gezond en gelukkig zijn.

  Beantwoorden
 5. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik denk dat er wat te veel druk ligt op geluk tegenwoordig. Het idee dat je gelukkig moet zijn, legt een zware druk op mensen. Ik zet liever in op zinvol.

  Beantwoorden
 6. Joyce - SomedayTodayNL
  Joyce - SomedayTodayNL zegt:

  Heel goed artikel! Ik denk dat mensen zich meer bewust moeten worden van hoe hun geluk in elkaar steekt. Zijn we niet al gelukkig met wat we juist wel hebben?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)