Uit de armoe keuken: karnemelkse pannenkoeken

karnemelkse pannenkoek

Wanneer we het over de armoekeuken hebben, mogen karnemelkse pannenkoeken natuurlijk niet ontbreken.
Maar zijn pannenkoeken ook echt een armoede recept is, ik he zo mijn twijfels…
Daar heb ik de volgende redenen voor.

Wat heb je nodig voor karnemelkse pannenkoeken

1) eieren.

In een pannenkoek gaan nu eenmaal eieren. Wij zijn er aan gewend geraakt dat een ei niks kost. Maar vergis je niet: eieren zijn een seizoen product en een aantal maanden per jaar ( de wintermaanden) niet te krijgen. Vroeger hadden mensen ook geen krachtvoer, die er voor zorgt dat de kipjes wel doorvoed zijn en stevig eieren leggen…Kortom, een ei is best een duur product.
Mijn grootmoeder verteld wel eens dat zij een Zweeds recept voor pannenkoeken moest vertalen.
Dat ging als volgt:

Zweeds pannenkoeken recept
Men neme 12 eieren, indien men geen 12 eieren heeft, neme men er 6, indien men geen 6 eieren heeft, neme men er 3. Men kan het recept ook zonder eieren maken, maar dan wordt het minder lekker…

2) toevoegingen

Laten we eerlijk zijn: een pannenkoek, of het nu een gewone is of een karnemelkse pannenkoek, wordt pas lekker met spek. Of stroop. Of allebei. Maar dan is het echt geen armoe eten meer…

3) de baktijd

Heb je wel eens geprobeerd een pannenkoek te bakken op een houtvuurtje? Duurt uren…Tegen die tijd ben je flauw gevallen van de honger. Dan zou je toch eerst iets anders moeten eten. En dan praten we niet meer over armoe.

Karnemelkse pannenkoeken.

Het is grappig dat wij de mond vol hebben van American Pancakes en onze eigen karnemelkse pannenkoek helemaal vergeten…Terwijl die net zo lekker is, wat zeg ik ? veel lekker is dan dat pocherige Amerikaanse neefje .

Hoe maak je karnemelkse pannenkoeken In principe precies zo als de pannenkoeken die je normaal met melk maakt.
Gebruik iets minder bloem (een halve eetlepel) dan normaal en je kan wat bakpoeder toevoegen.
Persoonlijk doe ik dat nooit: ik hou niet van de smaak van baking soda en bakpoeder. Wanneer ik wil dat het allemaal wat luchtiger wordt, dan gooi ik er wel een extra eitje in. (ik zit tenslotte nog lang niet aan de 12 eieren)

lees ook eens: waarom is onze armoekeuken zo armoedig

like Like
3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)