Lekker en goedkoop uit de armoekeuken: hete bliksem.

hete bliksem

Het is een goed moment, nu de mussen van de hitte van het dak vallen, om het eens over hete bliksem te hebben.
Hete  bliksem is een beroemde stoofpot en hoort helemaal thuis in de armoekeuken.

Natuurlijk eet je hem niet in de zomer, maar in de herfst. Op het moment dat appeltjes van de bomen beginnen te vallen.
Want daarom is hete bliksem zo’n topper in de armoekeuken: je kan haar makkelijk maken van val-appeltjes. Appels dus die van de boom gevallen zijn. Waar een plekje aan kan zitten. En met een beetje pech zit er ok nog een worm in. Jakkes bah, ja. Die wil je dus niet meer eten. Die schil je, snijd de rotte plekken weg en je schudt de worm eruit.

En vervolgens kook je er hete bliksem van.

Voor hete bliksem heb je dus niet meer nodig dan aardappelen en (val) appels.
Je kookt de aardappels en gooit daar de laatste tien minuten de appels bij. Gaar koken en stampen maar. Vergeet peper en zout niet.

De duurdere variaties.

  1. Leg een stuk spek op de aardappelen en leg de appels daarop. Giet het kookvocht af, maar bewaar het wel om na het stampen van appels en piepers de stamppot smeuïg mee te maken.
  2. Gebruik een combinatie van zoete en zure appels.
  3. Vervang het spek door rookworst.
  4. Vroeger at men dit veel met bloedworst
  5. Je kan ook ham en mosterd door de stamppot roeren, dan heet het donder en bliksem
  6. Fruit een ui en bak wat gehakt mee, roer het door de stamppot.
  7. Snufje kaneel – of als je meer pit wil – snufje nootmuskaat.

Waar komt de naam hete bliksem vandaan?

Het heeft jaren geduurd voor ik begreep waarom deze stamppoot hete bliksem  genoemd werd. Ik vond en vind er nu niks pittigs aan. Hoe ik ook met de peperbus schudde: het bleef een flauw gerecht. En dat vind ik eerlijk gezegd nog steeds.

Je moet de term heet letterlijk nemen: die appelmoes is zo ontzettend warm…zeg maar heet. Er zit veel vocht in appelmoes en dat blijft heel lang, heel warm…Als je niet uitkijkt verbrand je je mond. Die ervaring had ik inmiddels zelf ook. In Duitsland heet dit gerecht heel poëtisch: Himmel und Erde. Dat vind ik wel heel mooi gevonden.

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)