overdenking achteraf

wens

wat wens je en wat wenste je ?

Wat is dat toch met al die wensen? Ieder jaar opnieuw laten we elkaar weten dat we niets liever willen dat iedereen een gelukkig, gezond en een jaar vol inspiratie voor de boeg heeft. Ieder jaar weer. Wordt het niet eens tijd om terug te kijken, vroeg ik me ineens af. Om te kijken wat er is geworden van de wensen die vorig jaar mijn deel werden. 

Veel geluk wensten veel mensen mij toe. Dat is best wel gelukt, denk ik. Er waren meer  momenten dat ik me gelukkig voelde dan ongelukkig. Daar ben ik blij om. Natuurlijk was het niet zo dat ik het hele jaar door in een toestand van euforie verkeerde. Integendeel, de meeste dagen verliepen in de tamme regelmaat van alledag. Ze waren zo gewoon dat ik ze mij amper meer kan herinneren. En dit jaar waren het ook geen grote wereldschokkende gebeurtenissen die mij dat geluksgevoel gaven. Het waren juist heel veel kleine dingen zoals een stukje in de krant waarin stond dat de economische groei zoals we die nu kennen aan grenzen is gebonden omdat het anders goed fout gaat. Iets waar ik mij al heel lang zorgen over maak. Eindelijk wist ik: ik ben niet de enige die dit vind.

Of een zonsopgang met zo’n bijzonder, haast breekbaar licht dat je er naar moet blijven kijken. Of zomaar een compliment van iemand waarvan je het niet had verwacht. De wens voor geluk is voor mij wel uitgekomen.

nog een wens

Een gezond 2019! Nog zo’n wens. Hij is makkelijk gezegd maar je kunt er de vorige wens goed bij gebruiken. Want gezondheid heb je niet zelf in de hand. Je kunt je stinkende best doen om gezond te leven maar dat biedt geen enkele garantie dat je dan niets zal overkomen. Je zal ook wat geluk moeten hebben dat nare dingen je gespaard blijven. Maar ook dat is bij mij gelukt. Zover ik weet en voelde mankeerde ik dit jaar weinig. Zelfs geen verkoudheid of griep overkwam mij.

Komen we dus bij het laatste punt: een jaar vol inspiratie! JA! Dat is zeker gelukt. En goed ook. Het zal niemand ontgaan zijn dat ik graag schrijf. En dat is dan ook waar ik de meeste tijd van het afgelopen jaar aan heb besteed. Gedichten, columns, verhalen en een boek. Wat wil een mens nog meer? Ik niet in ieder geval. De reacties waren bijna unaniem positief. Mij hoor je dan ook met betrekking tot deze wens niet klagen.

Ik kom dan ook tot de conclusie dat wat wij elkaar ieder jaar weer toewensen geen holle kreten zijn. En, dat ze, in mijn geval zeker, elkaar versterken!

En daarom wens ik iedereen een gelukkig en  gezond 2020 vol inspiratie. Met wat je ook doet!

like Like
4 antwoorden
 1. lodi
  lodi zegt:

  Mooi gezegd en het is ook wel zo, je zegt het zo makkelijk, ik wens je..Gezondheid is ook zo iets, het is niet vanzelfsprekend, maar daar kwam ik pas achter nu ik twee kinderen heb die chronisch ziek zijn.

  Beantwoorden
 2. Sherana | Reisenergie.nl
  Sherana | Reisenergie.nl zegt:

  Top dat 2019 een mooi jaar voor je was en dat je zoveel tijd aan je passie hebt kunnen besteden. Op naar een nog mooier 2020. Schitterende foto trouwens van die zonsopgang!

  Beantwoorden
 3. Henk
  Henk zegt:

  gezondheid is wat mij betreft by far het meest belangrijkste. Zonder dat heeft al het andere zo weinig waarde. Leef in het nu, wat er volgend jaar is zie je dan wel.

  Beantwoorden
 4. Stefaan De Winter
  Stefaan De Winter zegt:

  Ik vind naast geluk een blakende gezondheid zo belangrijk. Ik werk als verpleegkundige en zie heel veel leed bij mensen die vol levenslust waren, reisden, genoten van het leven maar plots een halt werden toegeroepen door een vreselijke ziekte. Sommige konden de draad achteraf terug opnemen voor anderen was er helaas geen achteraf meer. Daarom wens mij maar oprecht een goede gezondheid toe!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)