fbpx
Liefde en relaties

Verlies

verlies
Felice
Geschreven door Felice

Verlies is altijd akelig, je bent iets kwijt, iets wat je had, wat bij je hoorde. En het is er niet meer. Dat doet zeer. En het laat een leegte achter. En wij moderne mensen , houden niet van leegte. Wij proppen alles vol. Onze huizen, onze kasten, onze agenda’s.. Alles vol, voor elke moment hebben we wel iets en als we niks hebben, hebben we altijd nog onze telefoon met Facebook.

Toen ik een paar weken geleden mijn hondje moest laten inslapen ervaarde ik ineens weer die leegte, als iemand ( mijn hond iets noemen gaat me te ver ) er niet meer is. Iedere keer wanneer ik de kamer binnen kwam, en hij lag niet meer op zijn kussen, dacht ik “o ja”. En stond ik even stil bij de leegte.

Toen vele jaren geleden mijn ouders stierven, had ik al geleerd ( maar ik was het vergeten )dat stilstaan bij de leegte, paradoxaal genoeg heel troostrijk kan zijn.
Even niets. Helemaal niets. Het geeft ruimte. En rust.

Verlies en ruimte

Misschien is ruimte wel het meest kostbare goed geworden van onze tijd.
In de meest letterlijke zin van het woord hebben we in dit land weinig ruimte. We wonen boven op elkaar. En vind jij maar eens een natuurgebied, waar je niet binnen een uur op een spoorbaan of snelweg stuit…
In symbolische zin hebben we misschien nog minder ruimte. Is er een huiskamer waar geen tv aanstaat? Waar  geen mensen achter een pc zitten. Of waar de muziek niet aanstaat ?
Al dat lawaai en gepraat, dat neemt ruimte in, de ruimte om tot rust te komen.

Ik vraag me wel eens af, of het gebrek aan ruimte ons niet bang heeft gemaakt voor verlies. Banger dan nodig bedoel ik. Niets maakt goed dat iemand er niet meer is. Maar als we ook nog bang moeten zijn voor leegte, dan maken het onszelf wel heel moeilijk.

We zouden de leegte en de ruimte moeten omarmen. Om het verlies de plaats te geven die het verdient. Door de leegte en de ruimte te vullen met herinneringen.

lees ook : bespiegelingen over bruggen

 

Like

Over de auteur

Felice

Felice

19 reacties

Geef een reactie