Over stembiljet en stemfraude bestrijden: soms is het grappig

stembiljet

Een stukkie over stemfraude en stembiljet en gewoon pret.

De meeste mensen die zo aardig zijn mij wat vaker te lezen, weten dat ik me met de regelmaat van de klok erger, dan wel amuseer met complotgedachtes.
Deze week kwam ik er een tegen waar ik me werkelijk tranen om gelachen heb. Echt je kon me opvegen. Een oproep hoe je te verweren tegen stembusfraude, om precies te zijn, fraude met jouw stem.
Ik zag de oproep het eerst op Facebook, ik dacht serieus dat dit een grap was en ik vond het best een goede. Een paar dagen later, zag ik diezelfde oproep op Twitter. Zo kwam ik tot de ontdekking dat het zeer serieus bedoeld is.

Wat te doen als er gefraudeerd is met je stem?


Wanneer je gaat stemmen, maak je in het stemhokje een foto van het ingevulde stembiljet en een foto van het ingevulde stembiljet samen met je ID.
Mocht je nu het idee hebben dat  de door jou verkozen partij (laten we die partij X noemen) niet het juiste aantal stemmen heeft gekregen, stuur je de foto van je stembiljet per mail naar partij X . In de mail vermeld je dat je ook nog een foto van je stembiljet hebt met je ID erbij!

Ik vond dit al redelijk hilarisch omdat:

1 Iedereen heeft een stembiljet gekregen, hoe makkelijk is het om daar een foto van te maken? Dat komt de rechtsgeldigheid van je bewijsvoering niet ten goede, lijkt mij.

2 hoe weet je dat er gefraudeerd is met de stemmen? Kijk als ik op partij X heb gestemd en ik lees de volgende dag dat er in mijn dorp geen enkele stem naar partij X is gegaan, ja dan mag ik vermoeden dat er iets mis is. Maar daarna?  Of doen we een Trumpie?

3 hoe kunnen we vaststellen dat mijn stem op partij X niet is meegenomen, immers stembiljetten zijn anoniem

Maar het aller aller grappigste komt nog:

Als je de telling van de stemmen wil controleren, mag je gewoon bij jouw stembureau gaan kijken. Dat is je democratisch recht. Mocht partij X bang zijn dat hun stemmen gestolen worden, dan hoeven ze niks anders te doen dan te zorgen dat overal een lid van de partij gaat kijken. Er zijn ongeveer 10.000 stembureaus in Nederland, het moet te doen zijn. En anders vraagt ieder partijlid van Partij X maar even zijn opa en oma  om te komen helpen. Kom op, je moet wat over hebben voor je partij.

Zo blij dat er af en toe nog gewoon wat te lachen valt.
Meer lachen? lees dan: Home made complot theorieen

liever iets serieuzers? lees dan Waarom het democratisch is om…

like Like
Like
1
22 antwoorden
 1. Ellen Snuverink
  Ellen Snuverink zegt:

  Ik heb dit totaal niet meegekregen haha. Maar ik verwacht dat we in ons land gewoon eerlijke tellingen hebben. We zijn zo nuchter als wat met zijn allen toch. :mail:

  Beantwoorden
 2. Corrina Wassenaar
  Corrina Wassenaar zegt:

  Af en toe heb ik ook wel mijn twijfels. Ik ken ook in mijn omgeving niemand die op die griezel hebben gestemd van T Baudet, en ja dan 8 zetels is wel veel als niemand erop heeft gestemd

  Beantwoorden
 3. Eliane
  Eliane zegt:

  Ook ik heb vol verbazing van alles mee gekregen via de online wappies. Vooral dat mensen voor “nu” stemmen en niet beseffen dat we nog 4 jaar aan deze situatie vastzitten. Oei, oei, oei. Op de tanden bijten dan maar.

  Beantwoorden
 4. Sherry
  Sherry zegt:

  De telling klopt sowieso niet vooral dat de vvd heeft gewonnen. Niemand heeft op de vvd gestemd begreep ik. Niemand was er tevreden mee en zomaar hebben ze gewonnen.

  Beantwoorden
  • Felice Veenman
   Felice Veenman zegt:

   ik zeg toch, ik ken niemand die op FvD heeft gestemd en ik ken niemand die het in zijn hoofd zou halen op de PVV te stemmen….toch hebben ze gewonnen. Dat lieve Sherry, heet geen fraude maar democratie. Een belangrijk verschil.

   Beantwoorden
 5. Mandy
  Mandy zegt:

  Ik heb voor het eerst gestemd en me er een heel klein beetje in verdiept, krijg er iets meer van mee en vind het maar een gekke situatie allemaal weer..

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)