Waarom het democratisch is, aan te geven met welke politieke partij je niet gaat samenwerken.

politieke partij

Hoe duidelijk moet een politieke partij zijn?

Er ontstond nogal wat ophef in Nederland toen de VVD aangaf absoluut niet met de PVV in het kabinet te willen. Er waren mensen die het ondemocratisch noemden.
Dat vond ik heel vreemd.

 Onze stem is een machtig wapen, waarmee we wat er op politiek vlak gebeurt, kunnen sturen.
Echter, wij hebben in Nederland zoveel partijen dat er nooit of te nimmer een politieke partij de allergrootste kan worden.

landen met maar 1 politieke partij


Op zich is dat helemaal niet erg. Sterker nog, het is heel goed! In landen waar je maar op een partij mag stemmen en dan nog bij voorkeur op de bovenste van de lijst, wil je hooguit met vakantie, maar er wonen wil je niet.

Dan zijn er natuurlijk landen met twee politieke partijen. Neem Engeland en De VS. Wanneer je als kiezers je daar massaal van een partij afwendt, heeft automatisch de ander alles voor het zeggen. Zo konden de Republikeinen alle veranderingen die onder de Democraten hadden plaatsgevonden vrolijk weer ongedaan maken. Dan verander je echt wat als je stemt, dat zeker, maar erg stabiel wordt je land er niet van. Tweede probleem is dat je als een van de twee partijen bent, is dat geen van beiden partijen zich kan permitteren om in 2-en uiteen te vallen, want dan heb je een grote en twee kleine partijen. Drie keer raden wie er aan de macht komt.

Terug naar onze situatie: wij hebben zoveel partijen dat niemand in zijn eentje kan regeren. Ze moeten elkaar opzoeken en het met elkaar eens worden. Dat weet ik als ik ga stemmen en daarom wil ik ook graag weten met wie die politieke partij van mij strakjes verder wil. Dat zou zomaar eens heel veel uit kunnen maken in mijn stemgedrag. Laat ik een voorbeeld geven: stel ik wil van dat milieugedoe niks hebben, ik stem op een partij die zegt dat ze daar ook niks mee te maken wil hebben. ”Hup kerncentrales bouwen en een beetje vlug”. En uitgerekend die partij gaat samenwerken met de partij voor de dieren… Voel je je toch ge…..mmmmmmm

Ik zou het heel helder vinden als partijen van te voren een beetje duidelijk zijn over hun plannen. Dat er compromissen gesloten moeten worden is helder. Maar lieve politiek leiders, leg je vast op wat wel en niet onderhandelbaar voor je is.
Lees ook eens: Democratie is hard werken of lees Strijd of harmonie

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)