Ook de aardappel is een allochtoon.

aardappel

Ook de aardappel is een allochtoon.

In al dat gedoe (wat een keurig woord voor narigheid en ellende) rondom ONZE waarden en tradities, vergeten we maar al te vaak, dat we allemaal ergens vandaan komen en dat dat niet perse Nederland hoeft te zijn.

Want, dat prachtig land van ons bestaat pas 1648 als echt land. Dat mag lang lijken, voor een mens is dat ook zo, maar voor een land is het  echt he-le-maal niks.
Kortom het valt in de eeuwigheid gezien, behoorlijk mee met die tradities.

Dat kan ik eigenlijk het beste hardmaken door erop te wijzen dat ook onze eigenste pieper, ONS aardappeltje gewoon van buitenlandse afkomst is.


Waar komt de aardappel vandaan

De ontdekkingsreizigers die door de Koning van  Spanje, Filips de Tweede,  de zee op werden gestuurd, ontdekten in Peru de aardappel, een plant die de inheemse bevolking veel at. Het was – waarschijnlijk – Diego de Amalya, die de aardappel meenam naar Europa. naar Spanje om precies te zijn

Op het hof en in de kloostertuin had men al snel door dat dit een heel mooi en voedzaam gewas was. Het groeide overal, en het was zeer voedzaam. De gewone Europese boeren moesten echter niks van deze rare knol hebben. Hij rook nergens naar, had vreemde uitsteeksels en het blad was nog eens giftig ook… Nee dank u, laat maar, wij eten liever ons traditionele voer….

Het kostte moeite de gewone boer aan de pieper te krijgen. Een buitengewoon slimme koning Frederik de Grote ( 1774), die de aardappelen wilde inzetten om hongersnoden te bestrijden, verbood het telen van aardappelen door armen en bestempelde het tot hofgroenten. Dat hielp!

Ze stonden massaal op de akkers

Al met al duurde het tot ver in de 19de eeuw voor de aardappel het volksvoedsel werd, zoals wij dat nu kennen.

Ik hoe dat altijd in mijn achterhoofd, als ik weer eens mensen te keer hoor gaan over tradities die we in stand moeten houden, waar we voor moeten waken dat ze ons afgepakt gaan worden…
Dan denk ik gewoon: ach man, de aardappel was ooit ook een allochtoon.

Meer lezen over tradities? dan is traditie is een koekkoeksklok een mooi artikel voor jou, en lees ook eens : vergeten groenten, keeltjes

like Like
7 antwoorden
  1. Tessa
    Tessa zegt:

    Wat heb je dit weer heerlijk geschreven. Ik wist dat aardappels niet ’typische Hollands’ zijn, maar waar ze precies vandaan kwamen was mij eventjes ontschoten

    Beantwoorden
  2. Alexandra
    Alexandra zegt:

    De aardappelen allochtoon, die zag ik niet aankomen. Maar prik nog steeds graag een aardappelen, ga er zo maar weer eens aan beginnen. Lekker.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)