Traditie is een koekoeksklok

traditie

Traditie is een woord en ik weet niet wat het is, maar het doet me denken aan koekoeksklok.
Een stevige houten koekoeksklok uit Tirol. Zo’n lelijke bergboerderij en bovenin de nok vliegt elk uur een koekoek naar buiten. Kan je de klok op gelijk zetten.

Die koekoek moet in die lelijke bergboerderij wonen, met een groot houten balkon en heeeel veel geraniums, omdat dat traditie is. Ook al zou die koekoek zelf veel liever ergens onder het dak van een groot flatgebouw koekoek gaan zitten roepen, traditie wil dat hij dat niet mag.

En wanneer je nu vraagt: “waarom zijn alle koekoeksklokken nu van die lelijke Tiroolse boerderijen met veel geraniums op het balkon??” Dan krijg je antwoorden als: “zo hebben we het altijd gedaan”, “zo hoort het” “mensen willen zulke koekoeksklokken”

Let op, wanneer je mensen nu echt lichtelijk nijdig wil krijgen, dan zeg je liefjes: “maar hoe weten jullie dat? Zijn er al proeven gedaan met koekoeksklokken in de vorm van een torenflat?”
Je kan nog wat olie op het vuur gooien door te zeggen, dat jij best wel een koekoek die uit een flatgebouw de tijd loopt aan te geven, zou willen hebben.

als je van traditie houdt

Mensen die van traditie houden en van “altijd”, die weten hoe het hoort, hebben niet in  de geringste mate behoefte aan onderzoek, cijfers en wetenschap. Let maar eens op, probeer het maar eens uit…
Je zal zien dat ik gelijk heb. Je hoeft het natuurlijk niet direct op die stomme klokken uit te proberen.

Aan de andere kant dat is een veilig onderwerp. De Zwarte Pietendiscussie gaat voortdurend over tradities en echt ik raad je niet aan om daar nu weer over te beginnen. Redelijk veilig is het om de cadeautjes met kerst als traditie ter sprake te brengen.

Nog een no-go in traditie land in december is het vuurwerk. Daar moeten we ook niks over zeggen. Is namelijk ook traditie. Dat die traditie ooit inhield dat we om precies 12 uur in de nacht vuurpijlen afstaken om de boze geesten te verdrijven, daar hoor je niemand over.
Ineens is het traditie dat jochies van een jaar of 8 de hele maand december rotjes afsteken.

Moeilijk hoor: traditie

like Like
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)