Nooit is een onherroepelijk woord

nooit

Zeg nooit, nooit, zeggen ze. En dat mag een dooddoener zijn, het is wel een heel terechte waarschuwing.

Wanneer iemand zegt: “dat doe ik nooit meer”, dan ligt daar altijd een heel nare ervaring achter.
Er heeft iets heel erg veel pijn gedaan en die pijn is niet of niet voldoende verholpen. Daardoor zijn nare restjes pijn gaan ontsteken, die blijven stiekem knagen en ondermijnen. En dat gevoel probeert de spreekster te bedekken met een stoer: “Dat doe ik nooit meer!”

Als iemand je dringend waarschuwt: “dat moet je nooit doen”, dan ligt daar een boel angst achter.
De spreekster voorziet ellende en narigheid. Misschien ziekte? Sociale uitsluiting?
Het vervelende van zo’n advies als “dat moet je nooit doen”, is dat er zelden een raad komt wat je wel moet doen. Let maar eens op. Nooit doen, is een advies dat veel sneller wordt gegeven dan: “als dit is wat je wil, let dan op dat je…”

gebruik nooit nooit…

En dan hebben we nog de “daar kom je nooit meer van af” uitspraak. Die liggen in het verlengde van: wie eens steelt is altijd een dief. Verschrikkelijk onherroepelijke en ijskoude uitspraken. Die een mens weinig ruimte geven om te veranderen, om te leren. En – sterker nog – die getuigen van weinig vertrouwen in het goede in de mens.

Nooit ontneemt ons een van onze aller, aller belangrijkste levensbronnen: hoop

Hoop doet leven, is een andere dooddoener, die net zo waar is als de vorige.
Een gekwetste vrouw die zichzelf voorneemt van haar leven geen man meer te vertrouwen, ontzegt zichzelf de hoop op een wel gelukkige relatie. Om nog maar te zwijgen over de kans op een wel gelukkige relatie.
Iemand die denkt dat ze nu nooit meer iets anders zal zijn dan een dief, zal ook geen moeite meer doen iets anders te worden.
Het is misschien makkelijk voor het moment. Het helpt waarschijnlijk de eerst pijn te dempen.

 Maar het is erg ongemakkelijk en uitzichtloos voor later.

lees ook eens : de leedlat

like Like
Like
1
8 antwoorden
 1. Beauty By Bibi
  Beauty By Bibi zegt:

  Wie eens steelt is altijd een dief, zulke uitspraken van mensen hou ik niet van. Elk mens kan veranderen in elk opzicht.

  Beantwoorden
 2. Wanda
  Wanda zegt:

  Ik denk dat nooit vaak in een opwelling wordt gebruikt maar dat degene er op zo’n moment nog echt over na heeft gedacht dat het in de praktijk vaak lastiger is te realiseren dat iets nooit veranderd.

  Beantwoorden
 3. Gabrielle
  Gabrielle zegt:

  Ik gebruik weleens nooit, maar ik vind het prettig in je blog te lezen hoe een ander daarnaar kijkt. Misschien is aardig of wat te denken van ‘misschien kunnen we hopen dat iets nooit meer gebeurt’ dan hebben we alles in één keer gezegd. :-)

  Beantwoorden
 4. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Met grote woorden kun je inderdaad maar beter voorzichtig zijn, dat ben ik met je eens. Je weet nooit hoe het leven loopt.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)