De leedlat

leedlat

Vanmorgen hoorde ik voor het eerst deze prachtige term: de leedlat.
Het is zo’n sterk woord, je hoeft helemaal niet uit te leggen wat het betekent. We weten het direct.

We kennen hem ook allemaal: we komen hem in het dagelijks leven vaker tegen dan ons lief is.
Zeg maar eens onschuldig – gewoon omdat je een praatje staat te maken – tegen de buurvrouw: “pfff mijn eczeem speelt met dit weer wel op hoor”. En je krijgt als reactie: “praaaat me er niet van: mijn eksterogen steken mijn schoenen uit!! Ja ja , dat heb ik met dit weer he…Niks aan te doen. De dokter zegt ook: “ik heb nog nooit zulke eksterogen gezien”
En daar sta je dan: met je beetje zielige eczeem.

waar vind je die leedlat

In groepsgesprekken kan de leedlat ook behoorlijk hoog gelegd worden, als het gaat om ziektes en tegenslagen. De: oooohhh- maar-ik-ken-iemand-die’s of de maar-mijn’s zijn niet van de lucht.

Het heeft iets heel naars, die leedlat. Ik ben er persoonlijk best wel allergisch voor, moet ik bekennen. Het heeft toch sterk iets van: ”joh meid, stel je niet zo aan” En dan kruip ik snel in mijn schulp. Ik ben toch sterk van de generatie: “het gaat wel weer over voor je een oud mannetje bent!”

En als je daar mee bent opgegroeid, dan kom je er nooit meer van af. Ik ben me er altijd bewust van dat andere mensen het veel zwaarder hebben dan ik. Dat ik op de gelukslat, best hoog scoor.
Hoog scoren op de gelukslat, heeft volgens mij niet zoveel met mezelf te maken, als wel met geluk hebben. Het is bijvoorbeeld geen verdienste van mij, dat ik geboren ben in een land met geweldige medische zorg. Anders was ik bij de bevalling van nr een waarschijnlijk al overleden.

Dat neemt niet weg, dat er soms wel eens eventjes dingen zijn, die ik naar, moeilijk of akelig vind. En waarover ik even – echt even maar – wil klagen, zonder naar huis gestuurd te worden met: “ooooo, maar dat heb ik nog veeeeeel erger gehad”

lees ook: wennen aan corona

like Like
Thankful
2
8 antwoorden
 1. Cynthia
  Cynthia zegt:

  Hihi inderdaad! Ik kende het woord niet, maar ik snap wel meteen waar je het over hebt. Maar soms is klagen, zuchten en steunen bij iemand die alleen even luistert naar je alles wat je nodig hebt om weer door te kunnen.

  Beantwoorden
 2. Joyce - SomedayTodayNL
  Joyce - SomedayTodayNL zegt:

  Heel herkenbaar! Ik vind de leedlat belachelijk. Iedereen kan wat hebben wat leed veroorzaakt, of dat nou ‘klein’ of ‘groot’ is. Waarom zou je gaan vergelijken? Dat de een een wat ‘minder groot’ probleem heeft, maakt het niet minder vervelend voor degene. Wees blij dat degene niet een groter probleem heeft!

  Beantwoorden
 3. Simone
  Simone zegt:

  Heel herkenbaar allemaal. Het woord zelf nog niet gehoord. Had gisteren een flinke baaldag even. Er zat niets mee. Maar gelukkig is het een dag later weer goed en kan ik weer relativeren.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)