Schrijfles

verhaal

Schrijf elke letter die je kent op  papier. Maak er begrijpelijke woorden en rijg ze aaneen tot een verhaal wat iedereen graag wil lezen. Zorg dat je er flink wat bladzijden van je schrift mee vult en wel zo, dat er een verhaal ontstaat wat zich ontwikkelt terwijl je schrijft.

Let er op dat het vragen oproept bij de lezer welke hij beantwoord wil zien. Kies je woorden zo dat de lezer steeds nieuwsgieriger wordt naar de afloop van je verhaal en houd hem op deze manier vast. Laat hem niet ontsnappen maar laat hem de vriend worden van je hoofdpersoon of -en dat is nog mooier- laat hem zelf de hoofdpersoon worden.

Kruip samen met jouw lezer in de huid van de hoofdpersoon, maar let er op dat de lezer het niet van je overneemt. Dat hij als het ware harder gaat lopen dan jijzelf. Want voor je het weet ben jij niet meer de schrijver maar de lezer. Kies je woorden zo dat het gebeurtenissen worden die met elkaar verband houden en dat er een eind aan zit waar ieder, die het gelezen heeft, zich in kan vinden. En zie, je hebt een boek.

Zo zat ik te dromen op een grijze dinsdagmiddag. In de ochtend had ik anderhalf uur getennist en daarna de wekelijkse boodschappen gedaan bij de plaatselijke supermarkt. Een noodzakelijke onderneming om ervoor te zorgen dat ik niet hoefde te staren naar een lege koelkast, of erger, naar kale boterhammen.

Met een tevreden gevoel nam ik daarna plaats achter mijn bureau en viel stil. Terwijl op de achtergrond de grasmaaier het plantsoen onder handen nam, er nu en dan een auto voorbij reed, kwam ik tot de conclusie dat hetgeen ik eigenlijk wilde schrijven niet wilde vlotten. Ik zit nog teveel in de fase van het beginnen aan iets nieuws. Dat ik wel een idee heb maar nog geen verhaal. De fase van onrust, frustratie, uitstel, beginnen en weer schrappen.

Zat ik nu maar op een onbewoond eiland zonder internet, mijmerde ik. Waar pas na een jaar de boot langs komt om mij weer op te halen. Waar ik ongestoord de letters die ik ken aan elkaar kan rijgen tot er een verhaal ontstaat wat iedereen graag wil lezen.

Ik herlas de eerste regels en zag dat de cirkel rond was. En plotseling realiseerde ik me dat ik mijzelf schrijfles had gegeven. Het moet niet gekker worden, dacht ik toen ik met een brede glimlach het document opende waar ik uren daarvoor van weggelopen was.

lees ook van Anneke : Ik ben de weg kwijt

like Like
15 antwoorden
 1. Janet
  Janet zegt:

  En toen had je opeens een blog.. mooi geschreven! Oh en een jaartje op een onbewoond eiland en alleen maar kunnen schrijven, lijkt mij ook heerlijk hoor!

  Beantwoorden
 2. Skincarebynaomi
  Skincarebynaomi zegt:

  Klopt zeker. Als kleinkind heb ik al veel verhalen geschreven. De meeste inspiratie heb ik vaak als ik in de metro zit of zelf een boek aan het lezen ben

  Beantwoorden
 3. Wanda
  Wanda zegt:

  Grappig… eigenlijk weet je niet waar je moet beginnen en toch heb je een artikel klaar die iedereen weet te boeien. Dat is inderdaad de kracht van schrijven.

  Beantwoorden
 4. Mandy
  Mandy zegt:

  Oh wauw! Prachtig geschreven, ik hou van schrijven en ik hou ook van de manier hoe ik dit net gelezen heb, heel mooi gedaan!!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)