Dus daarom pieker ik ’s nachts

prefrontale hersenschors

Over wat piekeren diep in de nacht en prefrontale hersenschors met elkaar te maken hebben

Als er iets is, wat ik tot een kunst verheven heb, is het piekeren in de nacht.

Vrolijk stap ik mijn bed in, blij met het vooruitzicht van een nacht heerlijk slapen. Want, dat weten we allemaal, als je na zo’n uur of zeven lekker slapen weer op staat, dan kan je die dag aan!

Omdat ik van mezelf weet dat ik echt goed ben in niet slapen, doe ik alles wat in de boekjes staat: ik doe mijn schermen een uur voor ik ga slapen uit.
Ik ga dan lekker ontspannen mijn zoveelste deken haken, of ik lees een boek. Ik kijk wat tv. Geen opwindende tv natuurlijk. Moord en doodslag, een  irritante  politicus, een praatprogramma met gasten die zichzelf veel te graag horen praten, zijn allemaal niet goed voor de nachtrust.

lang leve de nachtrust

Ik drink een glaasje wijn en soms wel twee, maar ik zet het niet op een zuipen (na ja, ik zet het zelden op een zuipen) want als iets nu echt heel slecht voor de nachtrust is, dan is het wel een fles wijn leeg slobberen.

En ondanks dit keurig gedrag, kan ik soms niet slapen. En dan ga ik piekeren. Let op: ik kan niet niet slapen, omdat ik pieker, ik pieker omdat ik niet kan slapen!

de prefrontale hersenschors

Ik heb dat nooit begrepen, tot ik kort geleden in het NRC een artikel las, dat het mij glashelder uitlegde.

Onze hersenen vallen niet als een blok in slaap! Sterker nog: het ene deel slaap al, terwijl het andere nog wakker is. En wat wil het geval nu: dat gedeelte van de hersens dat zich bezig houdt met probleem oplossen, plannen maken en emoties in toom houden: de prefrontale hersenschors, valt het eerst in slaap. Waarschijnlijk omdat het overdag zo hard moet werken.

Ondertussen zijn de delen van de hersenen die betrokken zijn bij het oplossen van emoties nog lekker wakker! Maar die moeten het zonder de prefrontale hersenschors stellen; die ligt allang te pitten. En dat zou verklaren waarom wij diep in de nacht liggen te tobben van zaken waarvan we de volgende ochtend denken: ”waar maakte ik me druk om??”

like Like
Like
1
9 antwoorden
 1. Gabrielle
  Gabrielle zegt:

  Aah super interessant zeg! Ik slaap meestal als een blok, ben binnen 5 minuten helemaal weg. Gelukkig niet veel last van piekeren dus maar het klinkt wel logisch allemaal.

  Beantwoorden
 2. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Zo herkenbaar, ik ben een echte piekeraar en het word slapen dat ken ik eigenlijk niet. Soms val ik pas om half 4 in slaap om vervolgens om 4.45 weer wakker te worden van de wekker van mijn vriend. Als ik niet in slaap kan vallen raak ik gefrustreerd ga ik wel 100x uit bed tot ik uiteindelijk denk nou ja dan blijf ik maar wakker.

  Beantwoorden
 3. rachel
  rachel zegt:

  ik slaap niet door medische issues en pieker daarom redelijk wat af snachts ;) en het is zinloos want je bereikt er niks mee

  Beantwoorden
 4. Lizette
  Lizette zegt:

  Gelukkig pieker ik niet veel ’s nachts. Alleen als ik me echt ergens zorgen om maak. Maar dan kan ik niet slapen omdat ik pieker. Grappig weet je van de prefrontale hersenschors.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)